Glutenfri kringle med fyld af æbler, kanel, mandler og dadler - Mad med glød

Glutenfri kringle med fyld af æbler, kanel, mandler og dadler

Min mor, som ikke er her mere, bagte den lækreste kringle. Jeg elskede når vi fik nybagt, lun kringle med æblefyld. Det fik vi oftest i weekenden. Den kringle hun lavede var lavet med hvedemel og smør. Denne glutenfri version som jeg har prøvet at lave her, er lavet af quinoamel, boghvedemel og med kokosolie i stedet for smør. Fyldet er sødet med dadler, kanel og vanille. Så selv om den ligner min mors lækre kringle er ingredienserne nogle andre.

Kringlen skal spises lun. Så hvis du skal have noget af den de følgende dage, vil jeg anbefale at du lige varmer den i ca 10 min. i ovnen. (Ved 200 gr varmluft)

Jeg har valgt at komme ret meget fyld i. Så det kan godt være at du tror at der er for meget fyld, men mængden passer til én kringle.

Dejen:

Ingredienser:

4 dl lunkent vand

0,5 dl loppefrøskaller (hvis du ønsker en mere luftig dej kan du lade ca. 1 spsk af loppefrøskallerne være fint pulveriserede loppefrøskaller, resten alm. loppefrøskaller)

30 g kokosolie ( smeltet)

1/2 tsk uraffineret salt

1/2-1 tsk stødt kardemomme

2 dl quinoamel

2 dl boghvedemel (+ noget til at rulle dejen ud på bordet med)

Fremgangsmåde:

Kom lunkent vand i et bagefad. Tilsæt loppefrøskallerne og lad det stå og trække i 10-15 min. Pisk nu massen grundigt. (Evt med en el-mixer.) Nu tilsættes det smeltede kokosolie, salt, kardemomme og quinoamelet. Rør med en grydeske i starten. Når dejen begynder at blive mere tung, bruger du bare hænderne til at ælte med i stedet for. Tilsæt nu boghvedemelet løbende. Ælt dejen grundigt. Den skal være til at rulle ud med en kagerulle. Kom godt med boghvedemel på bordet, så dejen ikke hænger i. Du kan vælge at rulle dejen ud direkte på et stykke bagepapir. Dejen skal rulles ud til en rektangulær form på ca. 35*25cm. Selvom du ruller dejen ud på bagepapir er det en god idé at bruge boghvedemel til at rulle det ud på. Så er det nemlig nemmere at løfte dejen op i siderne, når den skal flettes omkring fyldet.

Fyldet:

Ingredienser:

250 g æbler (med skræl)

50 g mandler

50 g dadler (hvis de er hårde sættes de i blød i en smule kogende vand 1/2 time før fyldet skal laves)

50 g kokosolie

1 tsk kanel

1/3 tsk vanille

Fremgangsmåde:

Start med at hakke mandlerne fint, i en foodprocessor. Tilsæt derefter æblerne, der er skåret i mindre stykker.( Æblerne skal være med skræl.) dadlerne (-vandet de har stået i blød i), kokosolien, vanille og kanel. Blend til massen er sammenhængende og til at smøre på dejen.

Som drys oven på kringlen:

25 g groft hakkede mandler

1 spsk kanel

Til pensling:

1 tsk. loppefrøskaller

1 dl. lunkent vand

Når dejen er rullet ud til en rektangel og ligger klar på et stykke bagepapir, fordeles fyldet på midten af dejen, på den længste side. Fyldet skal ca være 9 gange 25 cm. Nu skæres der ca 2 cm tykke strimler på skrå, på den lange side af dejen. Fold derefter den ene ende op omkring fyldet. Flet derefter skiftevis med en strimmel fra hver side, ind over fyldet. Slut af med at folde den sidste ende ind så fyldet er lukket helt inde. Bland nu 1 tsk. loppefrøskaller med 1 dl. lunkent vand og lad det stå i ca. 10 min. Derefter er det klart til at blive penslet ud på overfladen af den ubagte kringle. Drys nu kanel og hakkede mandler ud over overfladen.

Bag kringlen i ca 30 minutter ved 200 gr varmluft.

 

Velbekomme!!

 

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Glutenfri kringle med fyld af æbler, kanel, mandler og dadler

  1. Undskyld Anette Jeg har fundet op skriften på kringle. Dine opskrifter er meget interessante.
    Lilly Meinicke

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.