Rødbedehumus - Vegansk opskrift - Mad med glød

Rødbedehumus

Jeg er vild med humus. Både den helt traditionelle og forskellige andre variationer over humus. Her er en kraftfuld én af slagsen. Til efteråret, når vi kan få fat i den danske peberrod, er det super lækkert at tilsætte til denne humus. Hvis du bruger peberrod, synes jeg du skal undlade at tilsætte kapers. Både rødbeder og peberrod er rigtig gode for leveren og kan hjælpe den i afgiftningsprocessen.

Her følger opskriften:

250 g kogte kikærter (125 g rå kikærter)

200 g bagte rødbeder (ca 250 rå rødbeder, se fremgangsmåde længere nede i opskriften)

3 spsk olivenolie

2 spsk friskpresset citronsaft

2-3 fed hvidløg ( presset)

3 spsk kapers (eller 3 spsk fintrevet peberrod, smag dig frem, hvor stærk du ønsker den)

ca 1/2 dl af kogevandet fra kikærterne

Urtesalt eller uraffineret salt

friskkværnet peber

Sæt kikærterne i blød i rigeligt vand 10-12 timer. ( Spar tid og energi og sæt en stor portion over, så kan du fryse dem ned i mindre poser, der passer til ét måltid)  Hæld vandet fra og skyl dem. Tilsæt nu nyt koldt vand og evt 1/2 tsk natron. Dette for at kikærterne bliver meget blødere og nemmere at blende til en glat og lækker konsistens. Hvis du gerne vil have at der skal være noget at tygge på, altså små stykker kikært i humusen, skal du ikke tilsætte natron. Koges i 45 min – 1 time. De skal være gennemkogte og bløde før de er færdige. Det er svært at angive præcis tid da kogetiden afhænger af hvor længe siden det er kikærterne er høstet.

Bagte rødbeder:

250 g rødbeder ( rengjorte og skåret i mindre stykker, man behøver ikke at skrælle dem, hvis skrællen er pæn.

2 spsk olivenolie

1 tsk æbleeddike

1 tsk ahornsirup

uraffineret salt

friskkværnet peber

Bland olivenolien, æbleeddike, ahornsirup, salt og peber. Rør det godt sammen. Hæld blandingen over de ituskårede rødebeder. Læg dem i et ildfast fad og bag dem i ovnen ved 175 gr varmluft i ca 45 min. De skal helst være gennembagte før du tager dem ud af ovnen. Stik i dem med en kniv. De skal være bløde og slippe kniven let.

 

Når kikærterne er kogt, hældes kogevandet fra dem. Gem det til at fortynde humusen med. Kom alle ingredienserne + de bagte rødbeder i en foodprocessor. Blend til massen er som du ønsker den skal være. Det tager et stykke tid at få blendet rødbederne helt ud. Så hvis du har lidt tålmodighed, kan du få den smukkeste dybrøde farve.

Humus kan bruges til utroligt mange ting. som smørepålæg oven på brød, som en del af aftensmåltidet eller frokosten sammen med noget grønt. Som tilbehør i en wrap eller som dip sammen med grønsagsstave.

 

God fornøjelse!!

 

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Rødbedehumus

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.