Hjemmelavet friskost m/ramsløg og brændenælde - Mad med glød

Hjemmelavet friskost m/ramsløg og brændenælde

Hjemmelavet friskost synes jeg passer rigtig godt sammen med vilde urter og forår. Denne opskrift er med brændenælde og ramsløg. Brændenælder giver ikke så meget smag, men tilfører en masse vitaminer og mineraler. Ramsløg derimod, smager lidt ligesom en blanding mellem hvidløg og purløg. En skøn frisk forårssmag. De første spæde blade er kraftigst i smagen. Senere på sæsonen er smagen knap så kraftig. Her følger opskriften som jeg lavede den:

7 dl kærnemælk

1/2- 1 dl fløde

25 ramsløgblade (finthakkede)

En håndfuld spæde brændenældetopskud

Salt og friskkværnet peber ( smag dig frem)

Varm kærnemælken langsomt op i en gryde. Når kærnemælken er varmet op til ca 70 gr begynder vallen at skille fra ostemassen. Brug evt et termometer.( Kærnemælken må ikke koge.) Tag nu gryden fra varmen. Lad det stå i ca 10 min. mens det sidste valle skiller fra. Nu hældes massen gennem en sigte beklædt med et rent viskestykke eller osteklæde. Lad det stå til al vallen er løbet fra. Nu er ostemassen klar til at blive rørt op med fløde, finthakkede ramsløg, salt og friskkværnet peber. Brændenælderne skal først overhældes med kogende vand i en sigte og derefter hakkes helt fint, før de er klar til at blive rørt med i ostemassen.

Normalt er der ikke fløde i friskost. Jeg kan bare rigtig godt lide den blødere/rundere smag fra fløden sammen med den friske syrlige smag fra kærnemælken. Du kan sagtens lave osten uden fløde. Prøv dig frem. Serveres evt på et stykke friskbagt brød, sammen med agurk og tomat, eller endnu bedre sammen med radiser.

Vallen er fremragende at bruge til at bage brød med.

God fornøjelse!

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar