Vild tærte med gederams og andet krudt - Mad med glød

Vild tærte med gederams og andet krudt

Så er gederamsen ved at være klar til at spise. Vi har nogle i vores egen have. Jeg synes at de, ud over at de smager dejligt, også er utrolig smukke. Lige nu ( 1. maj) er de endnu ikke kommet i blomst. Gederamsen er en meget udbredt plante.  Den blomstrer i juli, august måned. Den har smukke lyserøde blomster. Man kan spise både stængler og blomster. Stænglerne kaldes også skovens asparges. Jeg synes de er lækrest inden de er kommet i blomst. Så trækker jeg forsigtigt den spæde plante op af jorden. Ligesom når man høster asparges. Gederamsen er bare oftest tyndere end asparges, men de smager lidt som asparges. Man fjerner eller skræller den nederste del af stænglen.

Brug dem som asparges. Rå eller dampede. Brug dem i supper, tærter, eller i sammenkogte retter. Planten indeholder magnesium, jern, A- og  C-vitaminer.

Her har jeg brugt dem i en tærte, sammen med brændenælde og skvalderkål. En lækker, velsmagende tærte.

Tærtedej:

50 g mandelmel

50 g rismel

50 g boghvedemel

25 g sorte sesamfrø ( el alm sesamfrø)

1/2 tsk urtesalt

4 spsk olivenolie

4 spsk vand

Ælt dejen sammen i en skål. Dejen kan være svær at rulle ud, da den går i stykker når man skal tage den op i formen. Læg i stedet dejen op i en smurt tærteform. Tryk den ud i formen og prik den med en gaffel. Forbag dejen i ca 15 min ved 175 gr varmluft.

Tærtefyld:

2 løg (ca 150 g) skåret i tern

3 fed hvidløg

ca. 15 gederamsstængler (uden blade)

1 litermål fyldt med små brændenældeskud og skvalderkål

1 spsk gurkemeje

lidt revet muskatnød

Æggemassen:

4 æg

250 ml skyr el creme fraiche

100 g gedefeta el alm feta

urtesalt og friskkværnet peber

Skyl brændenælderne og skvalderkålen grundigt. Skyl gederamsplanterne og fjern det nederste af stænglen, der er træet og hård. Træk bladene af oppefra og ned af stænglen. Lad de allerøverste blade sidde på. Læg brændenælderne i en sigte og hæld kogende vand over dem. Pres vandet af dem og hak dem groft. Hak skvalderkålen. Varm olivenolien op i en pande, tilsæt gurkemejen. Lad den bruse kort op. Nu tilsættes løg og hvidløg. Sautér til løgene er klare. Tilsæt nu brændenælde og skvalderkål. Krydder med muskatnød, salt og friskkværnet peber. Kom blandingen over i den forbagte tærtebund. Læg geramsstænglerne ovenpå det andet fyld. Lav evt et mønster med dem. Nu piskes æg, skyr, græsk yoghurt el creme fraiche, salt og peber sammen og hældes over grønsagsblandingen. Fordel gedefetaen ud over fyldet. Bag tærten ved 175 gr(varmluft) til den er gylden. Det tager ca 30 min.

Velbekomme!!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Vild tærte med gederams og andet krudt

Skriv et svar