Fermenterede gulerødder med citronskal og hyldeblomster

Fermenteret grønt er et skønt, sprødt og syrligt tilbehør. Ud over at det smager dejligt friskt, er det også et tilskud af prebiotika til de sunde og gavnlige tarmbakterier.

Der er et par andre opskrifter på bloggen med forskellige slags surkål også kaldet kraut. Det er lavet med kål som base, evt. nogle smagstilsætninger og lidt andet grønt eller frugt og uraffineret salt. Fremgangsmåden med kål som basis er anderledes end denne form for fermentering.

I denne opskrift tilsættes en saltvandsopløsning til de grønsager og den frugt du vil fermentere.

Ingredienser: (Eller det du skal bruge)

Et glas med patentlåg og gummiring

Gulerødder

Citronskal (fra en økologisk eller biodynamisk citron)

Nogle friske hyldeblomster

Uraffineret salt (havsalt, himmalayasalt eller stensalt)

Vand

Et helt kålblad eller en stor skive selleri ( til at lægge oven på vandet og trykke gulerødderne ned under vandet)

Fremgangsmåde:

Start med at gøre patentglasset grundigt rent. Slut af med at overhælde det med kogende vand, så det er helt rent. Stil det på hovedet på et rent viskestykke.

Rens gulerødderne grundigt for jord og skidt og skær toppen og grimme pletter af. Du behøver ikke at skrælle dem, da der faktisk sidder en form for naturlig gær på overfladen af grønt og frugt. Skær gulerødderne i mindre stave.

Klip de grove grønne grene fra hyldeblomsterne, så kun det yderste med blomsterne er tilbage.

Skyl en citron og skær det yderste af skrællen i tynde strimler, eller brug et juliennejern.

Kom nu gulerødder, hyldeblomster og citronskal skiftevis i glasset. Du skal ikke fylde glasset helt op til kanten. Lad der være et par cm. fri.

Lav nu saltvandsopløsningen. Det er vigtigt med det rette forhold mellem salt og vand. Du skal  bruge  20-25 g. pr. liter vand. 

Brug evt. et metal litermål. kom 20-25 g. uraffineret salt i og kom et par dl. kogende vand over saltet. Rør nu rundt så det opløses helt. Fyld litermålet op med koldt vand. Hæld nu saltvandsblandingen over gulerødder, hyldeblomst og citronskal. Slut af med at lægge et kålblad eller en skive fra en knoldselleri på toppen. Det der skal fermentere må ikke stikke op over saltvandsopløsningen. Det skal derfor holdes under vand, med hjælp fra et kålblad eller en feks. en skive selleri.

Luk nu låget på patentglasset (med gummiskive) Lad glasset stå ved stuetemperatur i 6-10 dage. Træk i dutten på gummiskiven et par gange dagligt i de første par dage, så overtrykket kan komme ud. Glasset skal ikke stå i sollys. Læg evt. et klæde over eller stil det i et skab.

Smag på gulerødderne efter ca. 6 dage (når det er varmt) efter ca. 10 dage (når det er køligere i rummet) Fermenteringsprocessen går hurtigere når der er højere temperaturer. Sørg for at du bruger rene redskaber, når du tager af gulerødderne.

Stil nu glasset i køleskabet. Gulerødderne kan holde sig i flere måneder på køl.

Rigtig god fornøjelse!!!!

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar