Ølkage med valnødder

Jeg elsker ølkage. Blandingen af den mørke, søde øl og alle de varmende krydderier er lige mig. Jeg har leget lidt med en gammel opskrift fra min nussede kinabog, med opskrifter tilbage til 1984. Bogen er forlængst fyldt ud, men indimellem bruger jeg nogle af de opskrifter jeg har i den. I min oprindelige opskrift skulle der æg i ølkagen. Det ændrede jeg så ved at tilføje knuste hørfrø+vand, chiafrø og lidt revet æble i stedet for æggene.

Kagen her er med langt mindre sukker end en sædvanlig ølkage. Den indeholder også en del fuldkornsmel. Det vil sige at det er en kage med flere fibre og mindre sukker end sædvanligt. Og det er jo ikke så ringe.

Jeg synes selv at kagen er blevet rigtig lækker. Serveret med lidt koldt smør(bar) på, sammen med en kop te er det en dejlig eftermiddags treat.

Ingredienser:

250 g fuldkorns speltmel

150 g speltmel fint

125 g kokossukker (oprindeligt 200 g. men 125 g. er rigeligt)

150 g revet æble (kagen bliver endnu bedre ved at bruge 150 g usødet æblemos )

1 flaske hvidtøl

50 g. valnødder + en lille håndfuld til at komme ovenpå

2 spsk knuste hørfrø + 6 spsk. kogende vand

2 spsk chiafrø

1 spsk fintrevet frisk ingefær el. 1 1/2 tsk. tørret ingefær

1 1/2 spsk Ceylon kanel

1 tsk stødt allehånde

1/2 tsk stødt nellike

1 1tsk natron

1 tsk bagepulver

1 spsk citronsaft el. appelsinsaft

1/2 tsk uraffineret salt

Fremgangsmåde:

Knus hørfrøene i en minihakker eller i en elektrisk kaffemølle. Kom de knuste hørfrø og det kogende vand i en lille skål. Lad det stå og gelere i ca. 10 min.  Skyl æblerne og riv dem med skræl. Du skal bruge 150 g. revet æble. Endnu bedre bliver kagen, hvis du bruger 150 g æblemos. Rens og riv den friske ingefær.  Hak valnødderne.

Bland nu alle de tørre ingredienser. (mel, sukker, de hakkede valnødder, de tørre krydderier, chiafrø, bagepulver og natron). Rør dem godt sammen. Bland i en anden skål hvidtøllen med revet æble el. kogt æblemos/grød og hørfrø/vand blandingen.  Bland nu de tørre og de våde ingredienser med en grydeske, eller brug hænderne. Du kan også bruge en elmixer eller en røremaskine. Jeg bruger bare  en grydeske til det.

Beklæd en brødform med bagepapir. Hæld dejen over i formen og glat den ud ovenpå. Fordel de sidste hakkede valnødder på toppen.

Bag kagen ved 175 gr. varmluft i ca. 1 time. Lad den køle af på en rist, med et klæde over.

Nyd evt. kagen med lidt smør(bar) ovenpå.

Rigtig god fornøjelse!!!!

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar