Jordbær gazpacho med chili

Jordbærsæsonen er for alvor startet, når man kan købe lokalt dyrkede økologiske jordbær. Det er et af sommerens højdepunkter i mit madunivers. Danske solmodne økologiske jordbær, nyopgravede kartofler og hyldeblomster side om side. Nåååå ja, og ærter og hybenroser og lange dage og korte nætter og og……. Jeg elsker det.

Denne jordbær Gazpacho fik jeg ideen til da jeg stod med en bakke nyplukkede jordbær fra Holtgård, som er den lokale øko jordbærpusher. Der hvor jeg køber mine jordbær til fryseren, så der er jordbær til især smoothies og andet godt hele vinteren.

Jeg har lavet nogle andre kolde sommersupper sidste år og forrige år. Der ér allerede to grønne og en orange Gazpacho på bloggen. Dem finder du Her , Her og Her . Da farver betyder rigtig meget når jeg sammensætter mine måltider og i det hele taget når jeg spiser, skulle dette års kolde sommersuppe være rød. Jeg ved faktisk ikke helt om man kan kalde disse kolde supper for Gazpacho, måske det er en helt særlig sammensætning der betegner Gazpachoen. Jeg har alligevel tilladt mig at kalde de kolde sommersupper jeg har for Gazpacho.

Nå men jeg må til sagen. Suppen her er lavet af tomater, jordbær, snackpeber, løg, cashewnødder og forskellige smagstilsætninger.

Hvis du kaster dig ud i at lave suppen, vil jeg lige gøre dig opmærksom på at det er vigtigt at du bruger god tid på att smage suppen til. Det varierer meget hvor meget syre og sødme, der er i de forskellige tomater og jordbær. Derfor er det meget svært at angive præcis, hvor meget der skal tilsættes af de forskellige krydderier/smagstilsætninger.

Noget andet er at jeg valgte at bruge flåede hakkede tomater fra kartonner/(dåse). Det kan man sagtens og det gør suppen en del billigere. De tomater der er på karton/dåse er solmodne tomater og smager fortrinligt i suppen.

Ingredienser: (4 personer til hovedret)

800 g hakkede flåede tomater ( fra karton/dåse)

250 g friske solmodne jordbær

1 sød rød snackpeber (ca 125 g )

100 g løg ( renset vægt 75 g)

40 g cashewnødder

3-4 spsk lys balsamico (smag selv til)

3 spsk olivenolie

1-2 spsk kokossukker eller koncentreret hyldeblomstsaft (smag selv til)

uraffineret salt el. urtesalt (smag selv til)

1/4-1/2 tsk Sambal Oelek ( start med 1/4 tsk ) eller frisk chili (prøv dig frem med mængden)

12 isterninger

Topping:

4-5 jordbær (renset og skåret i små stykker)

1/4-1/2 rød snackpeber (renset og skåret i små stykker )

frisk koriander

Rugbrøds chips

Fremgangsmåde:

Start med at sætte cashewnødderne i blød et par timer før du vil lave suppen. På denne måde bliver de nemmere at blende helt cremede. Rens løget og snackpeberen og skær dem i mindre stykker. Skyl jordbærrene og fjern derefter stilk og blade. Kom nu alle ingredienser undtagen isterningerne i blenderen og kør til suppen er helt findelt og cremet. Smag nu suppen til med salt, friskkværnet peber, balsamico, sukker/hyldeblomstsaft og tilsæt isterningerne. Kør igen og smag til igen. Giv dig tid til at finde den helt rette smag.

Sæt suppen på køl og tag den ud lige før den skal serveres. Hvis det skal være lidt festligt, kan du portionsanrette suppen og toppe den med jordbær og snackpeber, der er skåret i små stykker, frisk koriander eller andre friske krydderurter der passer i smagen. Jeg synes at brøndkarse er rigtig fint til også. Spis suppen med nogle sprøde rugbrødschips eller noget godt surdejsbrød.

Suppen er også god som en lille appetizer, hvis det er meget varmt.

 

Rigtig god fornøjelse!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar