Lilla surkål med ingefær og æble

Det er super nemt at lave sin egen surkål. Kort fortalt handler det bare om at snitte noget kål og massere det sammen med en bestemt mængde uraffineret salt i forhold til kål. Du skal tilsætte 2% uraffineret salt. Dvs. hvis du har 1 kg hvidkål, rødkål eller spidskål, skal du bruge 20 g uraffineret salt (havsalt, himmalayasalt eller stensalt)

Kålen skal snittes og masseres grundigt sammen med salten indtil kålen begynder at afgive væske. Når der er så meget væske at der står væske over din hånd når du presser den ned i det masserede kål, er den klar til at komme på glas.

Det er en god idé at bruge et sylteglas med gummiring. Det er det fordi når kålen begynder at gære/fermentere  dannes der overtryk i glasset. Dette overtryk kan komme ud når du trækker i den lille gummiflip, der sidder på gummiringen. Du skal stille glasset på en tallerken, da der siver væske ud ved gummiringen et par dage efter det er begyndt at fermentere.

Der er en par andre opskrifter på surkål på bloggen. Der er feks. Denne opskrift og Denne som jeg bruger til at lave min egen surkålsremoulade med.

Denne surkål har den smukkeste lilla farve og smager skønt af ingefær.

Ingredienser:

800 g lilla spidskål

150 g æble

50 g frisk ingefær

20 g uraffineret salt

Denne mængde passer til et glas der kan rumme 1 liter.

Fremgangsmåde:

Start med at tage de grimme yderste lag af den lilla spidskål. Gem et helt og fint blad, som skal bruges til at lægge oven på den færdig fremstillede surkål. Snit nu kålen. Skyl æblerne og fjern kernehuset. Riv resten af æblerene groft, eller skær dem i både, til du har 150 g. Skyl og riv ingefæren.  Nu blandes det hele i et fad. Salten fordeles med lilla spidskål/æble/ingefær og nu skal blandingen masseres grundigt.

Det der nu skal ske er at du skal massere/knuge kålen til der er trængt så meget væske ud at det kan dække kålblandingen, når du presser håndfladen ned i det.

Hvis det er svært at få æltet så meget væske ud af kålen, kan du lade det stå et lille stykke tid (nogle minutter) og så komme tilbage og ælte videre. Når du synes der er kommet væske nok ud af kålen er det klart til at komme på glas.

Det er vigtigt at glasset er grundigt rent og skoldet. Brug helst bare rent kogende vand til at rengøre med til sidst inden glasset skal bruges. Nu stoppes det hele ned i glasset og presses ned så væsken dækker kålblandingen. Læg derefter et kålblad som passer til overfladen på glasset ned ovenpå. Væsken i glasset skal være oven over kålbladet. Det gør ikke noget hvis der stikker lidt af kålbladet op over væsken.

Som sagt, bruger jeg altid sylteglas med patentlåg og gummiring. Det lukker helt tæt, så der ikke kommer ilt ind og lukker overtrykket fra den kulsyre der dannes i fermenteringsprocessen ud. Fido glas eller lignende glas er ideelle. Det skal helst være glas der er egnet til syltning. Hvis de ikke er tykke nok i glasset kan de ikke tåle at der bliver hældt kogende vand på. Så går de i stykker.

Nu skal glasset stå på køkkenbordet, ved stuetemperatur i ca. 3 uger. Det skal ikke stå i direkte sol. Glasset skal altid stilles på en tallerken eller andet, der kan samle væske op, som løber ud af glasset. Under gæringsprocessen vil der nemlig ofte løbe væske ud af glasset ved gummiringen. Pas især på hvis du som her bruger lilla spidskål eller rødkål, da det har en kraftig farve som kan ødelægge din bordplade, hvis du ikke har stillet glasset på noget der kan opsamle det der løber ud af glasset.

Når det er varmt i rummet hvor det står, går processen hurtigere end når det er koldt. Så det vil variere lidt, med den tid det skal stå ude og fermentere. Efter ca. 21 dage er surkålen klar til at blive spist. Og fra nu af skal den stilles på køl.

Du skal blot spise et par skefulde dagligt, så har du givet dit tarmsystem et rigtig godt tilskud af de gode opbyggende mælkesyrebakterier.

Go fornøjelse med fermenteringen og pas på, for det kan nemt gribe om sig med alskens forskellige fermenterings projekter. Jeg taler af erfaring. Og jeg er blevet afhængig af denne super enkle og lækre spise.

Rigtig god fornøjelse!

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar