Speltboller med rugbrødsrester, hvidtøl og valnødder

Jeg bruger rigtig tit rugbrødsrester i dejen, når jeg bager boller. Det er en super god måde at få brugt brødrester på og samtidig få et lækkert bagværk ud af det. I denne opskrift har jeg brugt både rugbrødsrester, en hvidtøl og valnødder. Bollerne blev super lækre og velsmagende. Jeg bagte dem med en smule gær, da jeg ikke lige havde noget surdej. Hvis du har en surdej, kan du bruge 1 1/2 dl surdej og erstatte noget af væsken med surdejen. Det bliver de bare endnu bedre af. Men du kan sagtens bare bruge gær som hævemiddel. Det er kun en smule gær der behøves og dejen skal koldthæve natten over i køleskabet.

 

Ingredienser: (til ca. 20 boller)

200 g tørt rugbrød

2 1/2 dl kogende varmt vand

1 hvidtøl 3.3 dl

50 g groft hakkede valnødder

1 1/2 dl koldt vand

5-10 g gær

1 spsk salt

800-850 g speltmel 

Frengangsmåde:

Start med at brække/skære rugbrødet i små stykker og hæld det kogende vand over. Lad det stå og køle af på køkkenbordet og hæld hvidtøl oveni. Når rugbrødsternene er blødt op og væsken er kølet ned så det blot er lunt, er det klart til at lave dej med. Rør nu gæren ud i 1 1/2 dl. koldt vand og bland derefter det udblødte rugbrød + væske sammen med det. Tilsæt nu salt, de grofthakkede valnødder og melet lidt efter lidt, mens du ælter dejen i hånden eller i en røremaskine. Ælt dejen i ca. 10 min. til den slipper kanterne i røreskålen. Dejen skal være blød men ikke flydende. Dæk nu røreskålen til med et klæde eller et låg og stil den i køleskabet i min. 12 timer. Tag nu dejen ud og lad den stå og “vågne” ved stuetemperatur i en times tid eller to. Hæld nu dejen ud på et meldrysset bord og drys ligeledes mel ovenpå dejen. Skær bollerne ud med en dejskraber og løft dem over på en bageplade med bagepapir. Jeg fik 20 boller ud af denne portion. Hvis du har et bagestål, til at bage bollerne på hæver de meget hurtigt op og får en super lækker skorpe. Du kan dog sagtens bage dem på en almindelig bageplade. Bag dem ved ca. 225 grader varmluft i ca. 15 min.

Lad nu bollerne køle af på en bagerist og læg et klæde over dem.

Rigtig god fornøjelse!

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar