Hasselback butternutsquash, bagte porrer og lilla spidskål

Jeg har tilgang til de lækreste friske økologiske grønsager tæt på hvor vi bor. Det er så dejlig en følelse at kunne købe lokale økologiske grønsager og på den måde være med til at sikre rent drikkevand hvor vi bor. Det er en ordning som kaldes en kunde-bonde ordning, hvor man betaler et årligt beløb pr. person i husstanden. Så kan vi selv hente vores grønsager på marken eller her til vinter de høstede grønsager der er lagt på et lager tæt på marken. Lige nu, sidst i december kan vi stadig selv høste forskellige slags kål, porrer, persille og krydderurter på markerne.

De fleste af de grønsager jeg har brugt i denne ret er fra Peters Gartneri som det hedder ( Ikke reklame blot en anbefaling fra min side ) Det er ingen sag at lave lækker grønsagsmad når råvarerne bare er friske og i orden.

Her er det butternutsquash, lilla spidskål og porrer, der er bagt hver for sig i ovnen og derefter serveret samlet med granatæblekerner og hakket persille. En ret med masser af gode prebiotika fra porrerne og de lilla spidskål, gode fedtsyrer fra hasselnødderne og meget andet godt. Og ikke mindst lækker lækker smag.

Opskrift til 4 personer:

Bagte hasselback butternutsquash:

Ingredienser:

2 mellem butternutsquash

2 spsk olivenolie

1 spsk balsamicoglaze

1 spsk ahornsirup

Uraffineret salt

friskkværnet peber

50 g hasselnødder

Fremgangsmåde:

Hak hasselnødderne groft. Skær skrællen af de to butternutsquash. Halvér dem og skrab kernerne ud med en ske. Læg dem nu med skærefladen nedad og snit nu hele overfladen af de fire halve squash, som når du laver hasselbackkartofler. Rør olivenolie, balsamicoglaze, ahornsirup, salt og peber sammen og pensel overfladen af squashene. Gem noget til at pensle med efter ca. 30 min. Når du pensler dem anden gang efter 30 min. i ovnen, skal du drysse de hakkede hasselnødder ud over overfladen på squashene og bage dem med i de sidste ti min. Bag dem ved 200 gr. varmluft i ca. 40 min. i alt.

 

Bagte porrer med sennepsmarinade:

Ingredienser:

3 porrer (mellemstørrelse )

1 spsk olivenolie

1 spsk dijonsennep

1 spsk ahornsirup

uraffineret salt

friskkværnet peber

Fremgangsmåde:

Skær porrerne over på langs og rens dem grundigt imellem bladene. Skær dem nu i ca. 5 cm. og læg dem på en bageplade med bagepapir. Rør nu olivenolie, sennep, ahornsirup, salt og peber sammen og pensel overfladen af porrerne med marinaden. Bag dem nu ved 200 gr. varmluft i ca. 25 min. til de begynder at blive gyldne i overfladen.

Bagte lilla spidskål el rødkål med appelsinmarinade:

Ingredienser:

1 lille lilla spidskål

1 spsk olivenolie

3 spsk appelsinsaft

1 spsk ahornsirup

fintrevet skal af 1/2 appelsin

uraffineret salt

friskkværnet peber

Fremgangsmåde:

Fjern eventuelle grimme blade på den lilla spidkål. Halvér det og skær det i mindre både. Skær nu bådene i grove chunks og læg dem på en bageplade med bagepapir. Rør marinaden sammen og pensel kålstykkerne med den. Bag ved 200 gr. varmluft i ca. 30 min.

Anretning/servering:

Ekstra ingredienser:

Kernerne fra 1/2 granatæble

1 håndfuld finthakket persille

evt. lidt tørrede chiliflager

Læg de bagte butternutsquash med de hakkede hasselnødder ved siden af hinanden på et fad. Læg de bagte porrer og de bagte lilla kålchunks omkring squashene. Drys nu en god portion granatæblekerner ud over retten og slut af med at tilføje hakket persille, friskkværnet peber og evt. lidt tørrede chiliflager.

Spis med vegetar bøffer af en slags eller en anden form for protein.

 

Rigtig god fornøjelse og god appetit!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar