Langtidshævede yoghurt boller (Veganske)

Så er der en ny opskrift på boller på bloggen. Bollerne er lavet med stenformalet sigtet speltmel. Melet er ikke helt lyst som sigtet mel normalt er, da der er fine skaldele og kim i melet.  Så selv om der kun er 100 g. rugmel og 800 g. sigtet speltmel ser bollerne lidt grove ud. De er dog bløde og lækre i krummen. De har en sprød skorpe når de kommer ud af ovnen, men bliver bløde hvis de kommer i en plastpose. Du kan dog sagtens få dem sprøde igen, hvis du varmer dem op i ovnen eller giver dem en tur i brødristeren.

Ud af denne portion dej fik jeg 18 pænt store boller.

Ingredienser: ( Til ca. 18 boller)

5 dl vand 

3 dl Alpro yoghurt

5 g gær

1 1/2 spsk uraffineret salt

1 spsk olivenolie

100 g rugmel

Ca. 800 g speltmel sigtet (jeg brugte en stenformalet 

Fremgangsmåde:

Rør gæren grundigt ud i vandet. Tilsæt yoghurt, salt og olivenolie og bland det grundigt. Tilsæt rugmel og noget af speltmelet og rør det hele grundigt sammen. Tilsæt nu det sidste mel lidt af gangen. Ælt dejen grundigt igennem. Hvis du rører/ælter dejen på en røremaskine er det en god idé at ælte dejen i 10 min. og til den slipper siderne på rørekedlen. Ælt også dejen i lige så lang tid hvis du ælter dejen med hænderne. Det er med til at udvikle det gluten der er i melet, så dejen bliver sej og kan holde på de luftbobler der udvikler sig under bagningen. 

Lad nu dejen hæve køleskabskoldt i minimum 10 timer. Gerne længere. Jeg har haft dej stående i køleskabet i op til to døgn og derefter bagt brød/boller af dejen. Brødet bliver blot mere syrligt af at stå længere tid. 

Stil dejen ved stuetemperatur i nogle timer, til den begynder at hæve.

Hæld nu halvdelen af dejen ud på et meldrysset bord og drys ligeledes mel oven på dejen. Det er nemmest at dosere melet, hvis du har en melsigte eller bare en almindelig stålsi. Skær bollerne i nogenlunde lige store stykker med en dejskraber/dejskærer og løft dem over på en bageplade med bagepapir. Jeg fik 18 boller ud af denne portion dej. 

Du får det bedste resultat, hvis du bager dine boller/brød på et bagestål. Hvis du har det skal stålpladen først varmes op inden du bager. Det tager en times tid. 

Nu skal bagepapiret med bollerne på glides over på det opvarmede bagestål.  Du skal bage bollerne ved 250 grader varmluft i 10-12 min. 

Hvis du ikke har et bagestål bages bollerne ligeledes ved 250 grader varmluft og bare på en almindelig bageplade. Det tager blot lidt længere tid, nok ca. 15 min. 

Læg de bagte boller på en bagerist og læg et rent klæde over dem. 

Rigtig god bagelyst!

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar