Blomkålsbearnaise med estragon (plantebaseret)

Sauce lavet af forskellige slags grønsager er sådan en smart måde at få flere grønsager og dermed mere smag, flere fibre, vitaminer og mineraler indenbords på. Jeg har brugt det rigtig meget da jeg lavede mad i daginstitutioner. Både cremede saucer lavet af løg, rodfrugter og peberfrugter og saucer lavet med blomkål. Blomkål er så skønt at bruge da det både smager meget neutralt og da det har samme farve som en mælkesauce har. På denne måde kan man nemt trylle en mælkesauce om til at være fyldt med grønsa, uden at der er nogle der bemærker det.

I denne opskrift vil jeg dele hvordan jeg laver en plantebaseret udgave af en bearnaise med masser af blomkål. For at få den samme farve som en original bearnaise, er der tilsat en smule gurkemeje (som erstatning for den gule farve fra de æg der er normalt er i en bearnaise). Der er tilsat lidt sort salt (Kalanamak)( som erstatning for æggesmagen) og frisk estragon. Da jeg kun havde blomkålsris i fryseren er det det der er brugt i opskriften her. Det fungerer helt fint. Du kan naturligvis godt bruge frisk blomkål også. Du kan godt undlade den sorte salt, men det giver noget ekstra dybde i smagen og saucen minder meget mere om en original bearnaise når du bruger det.

Ingredienser: (til 4-6 personer)

300 g blomkålsris fra frost el. frisk blomkål

4 dl neutral soyamælk/drik

35 g smør(bar) el anden plantebaseret smør

1 tsk. æbleeddike el. hvidvinseddike

1/3 tsk gurkemeje

uraffineret salt (smag selv til)

friskkværnet peber (smag selv til)

1 håndfuld frisk estragon

evt. 1/4 tsk. sort salt (Kalanamak) (kan undlades)

Fremgangsmåde:

Kom soyamælk, og de frosne blomkålsris i en gryde. Hvis du bruger frisk blomkål skal du skære den i mindre stykker før du koger den. Varm blomkål og soyamælk forsigtigt op til kogepunktet og lad det simre i ca. 10 min. mens der røres indimellem, så det ikke brænder på. Tilsæt gurkemeje, salt, sort salt og friskkværnet peber. Hæld blandingen over i en blender og tilsæt æbleeddike og 35 g plantebaseret smør. Blend nu til saucen er helt cremet og glat. Du kan også bruge en stavblender. Jeg synes at man får det mest cremede resultat ved at blende det i en blender. Skyl den friske estragon og hak den fint. Hæld saucen over i gryden igen og tilsæt den hakkede estragon. Varm atter saucen op til kogepunktet og smag den til med salt , peber og sort salt (Kalanamak).

 

Rigtig god fornøjelse!

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar