Varmende efterårssuppe med hokkaido og røde linser

Så er det blevet suppevejr igen. Sådan et regnfuldt og fugtigt vejr. Og dagene er på magisk vis blevet kortere. Det kommer bag på mig hvert år, hvor hurtigt de lyse og lange dage pludselig bliver kortere. Når det sker kommer lysten til de varmende retter. Og her er supperne et oplagt valg.

Jeg kan godt lide at veksle imellem de blendede supper og dem med hele stykker grønt i. Når jeg laver de blendede supper er de altid toppet med noget at tygge på. Et godt modspil til den flydende suppe.

Denne suppe er ikke blendet. Og den er lavet af nogle af de grøntsager jeg er så heldig at kunne høste ved min lokale grøntsagspusher (Peters Gartneri ved Mariendal syd for Aarhus) Suppen indeholder hvidløg, porrer, hokkaido, newzealandsk spinat og majs fra Peters Gartneri. De andre råvarer er røde splitlinser, flåede hakkede tomater og mange forskellige slags varmende krydderier.

Jeg spiste suppen med et dejligt stykke ristet surdejsbrød.

Ingredienser:

150 g porrer (renset vægt)

4 fed hvidløg

2 spsk olivenolie

1 tsk stødt koriander

1 tsk stødt gurkemeje

1 tsk stødt spidskommen

1/2 tsk stødt kanel

1/2 tsk tørrede chiliflager

125 g røde splitlinser

1 liter grøntsagsbouillon

450 g flåede hakkede tomater

450 g hokkaido (renset vægt)

1 majs kolbe (eller 2 1/2 dl friske eller frosne majs)

100 g helbladet spinat (Jeg brugte newzealandsk spinat men alm. spinat kan sagtens bruges, både frisk og frossen)

uraffineret salt

friskkværnet peber

Topping:

1 dl græskarkerner

2 blade grønkål

1/2 dl majs

1 tsk olivenolie

salt + friskkværnet peber

Fremgangsmåde:

Rens porrer, hvidløg, hokkaidogræskar og majs. Skær porrerne og hvidløgsfeddene i tynde skiver. Skær enderne af græskarret og del det på midten. Fjern kernerne og skær græskarkøddet i mundrette stykker. Skær majskernerne af kolben. Rens og skyl den friske spinat. Skyl de røde splitlinser grundigt i en sigte. Kog vand til bouillon og lav bouillonen så den er klar.

Varm en gryde op og tilsæt olivenolien, koriander, gurkemeje, spidskommen, kanel og chiliflager. Lad olie/krydderiblandingen bruse ganske kortvarigt op. Skru ned for varmen. Tilsæt porre og hvidløg i skiver og svits forsigtigt i et par minutter. Tilsæt de skyllede splitlinser og hokkaidostykkerne. Bland godt sammen og svits videre i et par minutter.

Tilsæt bouillon og de flåede hakkede tomater. Lad suppen simre til linserne er gennemkogte. Det tager ca. 15 min. Tilsæt majskerner og spinat og lad suppen simre yderligere et par minutter. Smag til med salt og friskkværnet peber.

Fremgangsmåde til topping: 

Skyl grønkålsbladene og tør dem. Fjern den grove midte og pluk resten i mundrette stykker. Rist græskarkernerne på en tør pande til de bliver let gyldne og begynder at poppe op. Lag dem af panden så snart de er færdigristede. Tilsæt olivenolien og steg grønkålsstykkerne sammen med majsene i et par minutter.

Servering:

Servér suppen i en dyb tallerken eller en skål og drys topping henover. Spis evt. et stykke af dit yndlingsbrød til.

Velbekomme!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar