Rodfrugtsuppe med stegte rosenkål, crunchy linser og rugbrødsdrys

Sådan en omgang cremet og mild rodfrugtsuppe er skønt indimellem. Egentlig kan jeg selv bedst lide supper der ikke er blendede, så der er noget at tygge på. Når jeg så laver en blendet suppe, sørger jeg altid for at der er en topping ovenpå suppen som er crunchy. Indimellem kommer jeg kogte kikærter, Ingrid ærter eller bønner i de blendede grønsagssupper for at tilføre protein. Her har jeg brugt bælgfrugter som topping. Kogte og derefter bagte linser. Her er også brugt sprødt rugbrødscrunch og stegte rosenkål. En god måde at få brugt rugbrødsrester på.

Alt i alt en dejlig velsmagende vintersuppe.

Ingredienser: ( til 4 personer)

450 g kartofler ( renset vægt)

150 g persillerod (renset vægt)

150 g knoldselleri  (renset vægt)

200 g porrer ( renset vægt)

3 fed hvidløg 

1,3 l. grønsagsbouillon 

2 dl havrefløde eller anden plantefløde

2 spsk frisk timian el. 2 tsk tørret timian

1,5 tsk friskrevet muskatnød

Fintrevet citronskal af 1/2-1 citron

Salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde:

Skræl kartofler, persillerødder og knoldselleri og skær i grove stykker. Rens porrerne og snit dem groft. Rens hvidløgsfeddene og skær i skiver. Svits porrer og hvidløg i olivenolien i nogle minutter. Tilsæt kartofler, persillerod og knoldselleri og svits videre i nogle minutter. Lav 1,3 l. grønsagsbouillon og hæld over de svitsede grønsager. Kog suppen til alle grønsager er møre. Tilsæt derefter muskatnød, salt, peber og fintrevet citronskal og blend suppen til den er cremet og lækker. Tilsæt plantefløde og rør det grundigt sammen. Suppen må helst ikke koge efter plantefløden er tilsat, da den så vil skille en smule. Smag til med salt, peber og muskatnød.

Sprøde bagte linser med timian

Ingredienser:

250 g kogte Anicia linser andre slags linser kan bruges, blot ikke splitlinser ( 125 g tørret vægt )

1 spsk frisk timian el. 1 tsk tørret timian

1 spsk olivenolie + salt 

Fremgangsmåde:

De kogte linser blandes med olivenolie, timian og en smule salt og bredes ud på en bageplade. Bages ved 200 grader i ca. 15 minutter. Rør i dem undervejs. 

Sprødt rugbrødsdrys

Ingredienser:

200 g rugbrød ( brug de rugbrødsrester du har)

1 spsk olivenolie

2 fed hvidløg presset

uraffineret salt

Fremgangsmåde:

Rens hvidløgsfeddene og pres dem igennem en hvidløgspresser. Blend rugbrødet i en foodprocessor til det er smuldret. Du bestemmer selv hvor fint eller groft det skal være. Bland det smuldrede rugbrød med olivenolie, det pressede hvidløg og en smule salt. Bred det ud på en bageplade beklædt med bagepapir og bag det ved 200 grader varmluft i cirka 15 minutter. Rør i blandingen undervejs. Tag drysset ud af ovnen og lad det køle af. Kan opbevares i en lufttæt beholder. 

Stegte rosenkål

Ingredienser:

1 tsk olivenolie

200 g rosenkål  (renset vægt)

Uraffinerret salt

Friskkværnet peber

Fremgangsmåde:

Rens rosenkålene og del dem i halve eller kvarte alt efter hvor store de er. Steg dem i olivenolie til de har taget lidt farve. De skal ikke være gennemstegte, men må gerne have lidt bid.

Servering:

Server suppen med en blanding af linser og rugbrødsdrys samt med de stegte rosenkål ovenpå. Drys evt. lidt ekstra frisk timian og en smule fintrevet citronskal over.

Velbekomme!

Skriv et svar