Så er aronia bærrene ved at være klar. De er sprængfyldte med de gode antioxidanter. Smagen er ikke noget at råbe hurra for. Den er lidt bitter, sur og tør i smagen. Men den er bl.a. rigtig god at bruge i smoothies sammen med andre bær og så har jeg her et forslag til en ny måde at bruge dem på.
Med aroniabuske og et gammelt ananasæbletræ i haven og erindringen om en lækker tranebærrelish jeg har lavet et par gange, fik jeg ideen til denne relish. Den smager dejligt friskt og egner sig rigtig godt til lidt tungere plantemad. Feks til retter med forskellige former for svampe. Bagte, stegte eller gryderetter med svampe. Og med en rodfrugtmos ved siden.
Jeg var for et par år siden på en utrolig inspirerende sylteworkshop med Syltedronningen (Helena Grayston) Der lavede vi bl.a. en relish med tranebær og ingefær. Den har jeg med stor succes lavet et par gange til at servere sammen med den lidt tunge julemad. Jeg kan i øvrigt på det varmeste anbefale Syltedronningens univers. Denne relish med aroniabær og æble er inspireret af tranebær relishen.
Jeg har ikke prøvet at fryse denne aronia relish ned endnu. Det vil jeg prøve og vender tilbage og tilføjer det i opslaget her, når jeg har fundet ud af hvordan det arter sig efter at have været på frost. Hvis det kan lade sig gøre er der nemlig en ny relish til julemaden med bær og frugter fra egen have. Jeg krydser fingre.
Ingredienser:
175 g aroniabær
150 g æble (renset vægt)Her er brugt ananasæbler
80-100 g rørsukker
15 g frisk ingefær (renset vægt)
2 spsk citronsaft
Fintrevet skal af 1/2 citron
Fremgangsmåde:
Fjern stilkene fra aroniabærrene og skyl dem grundigt. Fjern kernehus, stilk og blomst på æblerne. Rens ingefæren og skær i mindre stykker. Kom alle ingredienserne i en foodprocessor og blend/kør til konsistensen er ensartet og finthakket.
Skold opbevaringsglassene og tør dem. Kom relishen i glassene og opbevar på køl. Skønnet holdbarhed 4-5 dage.
Rigtig god fornøjelse!