Med et gammelt ananasæbletræ i haven, der giver vildt mange æbler, er det skønt med ideer til hvordan æblerne kan bruges. Og med tilgang til lokalt dyrkede grønsager fra Peters Gartneri, hvor vi er kundebønder bliver kreativiteten sat på prøve i denne fantastiske høsttid. I dag har jeg lavet en dejlig aromatisk salat med helt fint snittet glaskål ( på et mandolinjern), helt finthakket persille, ristede hasselnødder, vaniljesyltede æbler og en dressing med fintrevet limeskal. Glaskål og persille er fra Peters Gartneri og æblerne er fra egen have. Uhhhh det smager dejligt.
Start med at lave de vaniljesyltede æbler og hvis ikke du har ristede hasselnødder på lager kan du også riste hasselnødderne først, så de er klar til at blande i salaten.
Ingredienser: (som tilbehør til 4 personer)
Vaniljesyltede æbler
3 små æbler ( her er brugt ananas æbler)
3/4 dl lys balsamico el. anden lys eddike
3/4 dl vand
3/4 dl lys rørsukker
3-4 cm vaniljestang
Fremgangsmåde:
Skær et lille stykke af en vaniljestang og åben den. Skrab vaniljekornene ud og kom både det lille stykke vaniljestang og kornene i syltelagen. Kog eddike, vand, sukker og vaniljestang forsigtigt op, i en lille kasserolle, til sukkeret smelter. Rens æblerne, skær dem i kvarte og fjern kernehuset. Snit de kvarte æbler tyndt på et mandolinjern. Læg æblerne i et rent sylteglas og hæld lagen over og lad det stå en times tid. Gem evt. lidt af de syltede æbler til at komme oven på plantebaseret smørrebrød el. andet. Gem også syltelagen. Den kan sagtens bruges til endnu en omgang vaniljesyltede æbler. I så fald skal lagen lige gives et kort opkog før det hældes over den nye portion æbler.
Ingredienser: ( som tilbehør til 4 personer)
1 glaskål ( ca. 300 g renset vægt)
40 g ristede hasselnødder ( her er brugt ristede hasselnødder fra Nøddebazaren )
25 g finthakket persille
1 spsk olivenolie
1 1/2 tsk syltelage fra de vaniljesyltede æbler
uraffineret salt
friskkværnet peber
fintrevet skal fra 1/2-1 lime
Fremgangsmåde:
Skær skrællen af glaskålen, del den evt. og snit den helt fint på et mandolinjern. Lav en skål med iskoldt vand og læg de fintskårne skiver i vandet i 1/2 -1 times tid. Tør dem derefter i en salatslynge eller i et rent viskestykke. Hak de ristede hasselnødder groft.(Hvis du ikke har ristede hasselnødder kan du selv riste dem i ovnen ved 175 grader varmluft i ca. 10 minutter og derefter gnide skallerne af i et rent viskestykke og hakke dem groft.) Skyl persillen grundigt og fjern de groveste stængler. Hak persillen helt fint.
Bland de skiveskårne glaskål, det finthakkede persille og de grofthakkede ristede hasselnødder i en stor skål.
Rør dressingen sammen. Skyl limefrugten og tør den. Riv skallen på et fint rivejern. Bland det meste af limeskallen i dressingen og gem resten til at drysse oven på salaten til sidst.
Bland dressingen og de vaniljesyltede æbler med resten af salaten. Læg salaten på et fad og fordel det sidste af den fint revne limeskal ud over salaten.
Rigtig god fornøjelse!