Disse spinatblinier med gulerodslax er rigtig fine at servere som en lille forret. De kan også indgå som én af serveringerne i en tapasservering eller som en appetizer.
Den røgede gulerodslax smager rigtig lækkert røget og tangen leder smagen hen mod fisk og mod havet. Serveret ovenpå en lille blinis med lidt dejligt friskt havrefraiche, nogle super lækre tang caviar og lidt karse, er det alt i alt en dejlig velsmagende lille hapser.
Den bedste måde at give gulerødderne den røgede smag på er ved at ryge dem. Man kan købe en lille røgpistol til omkring 100 kr. Den egner sig rigtig godt til formålet. Man kan også sagtens bruge flydende røg, som købes i velassorterede dagligvarebutikker, men smagen er efter min mening bedre når der bruges en røgpistol.
Her kommer opskriften på både gulerodslaxen og blinierne.
Røget gulerodslax
Ingredienser: ( Denne portion er til ca. 20 blinier )
6-7 mindre gulerødder (ca. 450 g renset vægt)
1 tsk. uraffineret salt
100 g vand
2 spsk olivenolie
2 spsk citronsaft
2 g pulveriseret noritang ( Brug en elektrisk krydderi el. kaffemølle til at blende noritangpladerne )
½ tsk uraffineret salt
friskkværnet peber
Røg fra en røgpistol el. flydende røg ( smag dig frem med mængden på det flydende røg)
25 g frisk dild ( renset vægt uden de grove stilke )
Fremgangsmåde:
Skyl og skrub gulerødderne grundigt og skær enderne af. Læg dem i bunden af et lille fad. Hæld vand i bunden af fadet. Drys salt ud over gulerødderne. Læg et låg over fadet så det slutter lidt tæt. Bag ved 200 grader varmluft i ca. 40 min. Stik i gulerødderne med en spids kniv og mærk efter. De behøver ikke at være helt bløde og gennembagte, men må godt have lidt bid i midten. Tag fadet ud af ovnen og lad gulerødderne køle let af. Skær dem i tynde skiver på langs. Rør olivenolie, citronsaft, pulveriseret noritang, salt og peber sammen og bland sammen med de bagte aflange gulerodsskiver.
Hvis du har en røgpistol lægger du et stykke plastfolie over fadet så det lukker tæt. Sæt den lille slange fra røgpistolen ind under plastfolien og tænd for den. Når området under plasten er fyldt med røg slukkes røgpistolen, slangen fjernes og der lukkes tæt for røgen så den bliver i fadet i et par minutter. Nu løftes filmen af så røgen kan komme ud.
Skyl den friske dild og hak den fint. Bland dilden med de røgede gulerødder + marinade. Hvis du ikke har en røgpistol kan du bruge flydende røg. Tilsæt nogle sprøjt af den flydende røg til du synes smagen er som den skal være.
Opbevar den røgede gulerodslax på køl i en lukket beholder.
Servér evt. ovenpå blinis med havrefraiche og lidt grøn salat. Pynt med cherrytomat, frisk dild, karse og tangkaviar.
Spinat blinis
Ingredienser: ( ca. 25 stk. )
50 g frisk spinat
150 g neutral sojamælk
150 g vand
175 g hvedemel
50 g kikærtemel
2 tsk bagepulver
1 tsk citronsaft
2 spsk olivenolie
½ tsk uraffineret salt
olivenolie til at stege i
Fremgangsmåde:
Kom alle ingredienser i en blender og kør til dejen er ensartet og glat. Brug en stavblender, hvis du ikke har en blender. Du får det bedste resultat, hvis du steger de små blinis på en blinis pande. Du kan dog sagtens bruge en almindelig pande, men det er svært at få de små pandekager ens i størrelsen og helt runde.
Brug dem evt. som en del af en forret. Der kan bruges utroligt mange forskellige toppings på dem. På billedet er der lavet to forskellige slags topping.
Ekstra tilbehør ( Til 20 blinier med gulerodslax)
200 g havrefraiche + salt + friskkværnet peber + en smule citronsaft
10 cherrytomater (2 kvarte pr. blinis )
krølsalatblade
Frisk dild
En lille bakke karse
sort Caviart
Citronperler fra Caviart
Servering:
Ved servering er der først smurt havrefraiche med citronsaft, salt og peber ovenpå blinierne. Derefter er der lagt lidt krølsalat på, ca. 20 g røget gulerodslax, to kvarte cherrytomater, sort Caviart og citronperler og til sidst karse. Krydder gerne med en smule salt og friskkværnet peber til allersidst.
Rigtig god fornøjelse!