Sådan et stykke krydderkage med smør på og en dejlig kop varm te ved siden, er bare godt nu hvor vi nærmer os vinteren. På billedet er kagen lavet med ølandshvede, groft ølandshvede og en smule Ingridærte mel. Hvis du ikke lige har de to forskellige slags ølandshvedemel og Ingridærte mel, kan du sagtens bruge almindeligt hvedemel og grahamsmel i stedet. Du kan også erstatte Ingridærtemelet med kikærtemel, ølandshvedemel el. almindeligt hvedemel. Kagen bliver god alligevel. Du kan i øvrigt også udskifte de tørrede tranebær og kun bruge rosiner i stedet. I så fald skal du bruge 150 g rosiner. Og nu vi er ved udskiftning af ingredienser kan du både bruge kokossukker og mørk farin. Kagen bliver lidt mørkere når du bruger mørk farin og smagen bliver lidt kraftigere af den mørke farin. Ja, jeg har lavet kagen en del gange kan du nok høre. Og det er der en grund til. Den smager så dejligt. Og så er den super nem at lave. Det er sådan en kage der ofte bliver bagt i den kolde vintertid.
Håber at du synes lige så godt om den som jeg og min familie gør.
Ingredienser:
300 g ølandshvedemel el. alm. hvedemel
75 g groft ølandshvedemel el. grahamsmel
50 g kikærtemel el. Ingridærtemel
250 g kokos sukker eller mørk farin
1 ½ tsk bagepulver
1 tsk natron
2 tsk stødt kanel
1 ½ tsk ingefær
1 ½ tsk stødt kardemomme
1 tsk stødt nellike
75 g rosiner
75 g tørrede tranebær
50 g valnødder
330 ml. hvidtøl (nisseøl)
Fremgangsmåde:
Varm ovnen op til 175 grader varmluft. Bland alle de tørre ingredienser + rosiner + tørrede tranebær i en skål. Hæld hvidtøllen over og rør dejen grundigt sammen. Brug eventuelt en elpisker med dejkrogene på. Pisk/rør til dejen er glat og uden mellommer.
Beklæd et ildfast fad på 20 x 30 cm. med bagepapir og fordel dejen i fadet. Glat det ud på overfladen. Hak 50 g valnødder og fordel dem ud over dejen. Drys en smule kokossukker ud over overfladen til sidst.
Bag kagen i cirka 40 min. ved 175 grader
Stil kagen til afkøling på en rist. Skær kagen i skiver og servér evt. skiverne med smør på.
Rigtig god fornøjelse!