Nu da efteråret for alvor har taget over og det regner og rusker uden for, hvad er så mere nærliggende end at lave suppe til at varme sig på. Nu står den på mad med rodfrugter, kål og græskar indtil det grønne tager over til foråret. Hver årstid har sine grønsager. Og det er altid skønt at have nye råvarer at se frem til at spise. Og så synes jeg også der ligger en dejlig kreativ udfordring i at finde på nye og lækre opskrifter.
Denne suppe består ikke kun af hokkaido. Der er tilføjet andre grønsager, frugter og bælgfrugter. Både af ernæringsmæssige og smagsmæssige årsager.
Her følger opskriften, som er beregnet til 4 personer:
600 g hokkaido (uden kerner og uden skræl, (hvis skrællen er for hård og tyk) og skåret i grove tern)
250 g gulerod (renset og skåret i grove stykker)
250 g æble ( uden kernehus, med skræl og skåret i grove stykker)
200 g løg ( renset og skåret i grove stykker)
100 g persillerod ( renset og skåret i grove stykker)
4 fed hvidløg ( renset og skåret i små skiver)
1,2 l bouillon ( vælg en bouillon uden smagsforstærker)
2 dl røde splitlinser (skyllede)
2 dl kokosmælk
3 spsk kokosolie
2 spsk karry
1 spsk gurkemeje
25-30 g frisk ingefær (renset og skåret i små tern)
4 spsk citronsaft
1/2- 1 tsk Sambal oelek ( øko )
uraffineret salt ( smag selv til )
friskkværnet peber ( smag selv til)
Kom kokosolien i en gryde og varm den op. Tilsæt karry og gurkemeje og lad det bruse kortvarigt op. Tilsæt nu løg og hvidløg og svits til løget er blevet en smule klart i overfladen. Nu tilsættes hokkaido, gulerod, æble, persillerod og ingefær. Vend det hele grundigt i krydderi og kokosolieblandingen. Svits i nogle minutter. Tilsæt nu splitlinserne og vend dem grundigt i grønsagsblandingen. Nu tilsættes bouillonen. Bring suppen i kog og lad den simre til alle grønsager og splitlinserne er kogt møre. Nu blendes suppen grundigt. Tilsæt kokosmælk, citronsaft, Sambal Oelek, salt og peber. Brug evt stavblenderen kortvarigt eller rør grundigt med grydeskeen. Nu skal smagen finjusteres. Tilsæt evt noget mere salt, friskkværnet peber, citronsaft og Sambal Oelek.
Ved serveringen valgte jeg at toppe suppen med chiliolie, grønkålschips, hokkaidochips og småbitte æbletern.
Chiliolie:
1 tsk Sambal Oelek
4- 5 spsk olivenolie
en smule uraffineret salt
Rør det hele grundigt sammen i en lille skål. Tag en ske og dryp det over suppen lige før servering.
Grønkålschips:
6 blade grønkål (ribbede, rensede, skyllet, tørret og plukket i mindre stykker)
3 spsk olivenolie
1 tsk paprika
lidt salt og peber
Bland olie, paprika, salt og peber i en skål. Læg de mindre grønkålsstykker i en skål og hæld oliebladingen over. Fordel nu olieblandingen over grønkålen og massér det hele sammen. Fordel grønkålsstykkerne på en bageplade, på et stykke bagepapir. Bag det nu i ovnen ved 150 gr i ca 10-20 min. Det er forskelligt hvor lang tid det tager pga forskel på tykkelsen af bladene. Tjek og mærk efter på kålstykkerne om de er blevet sprøde.
Du kan toppe suppen med det du har har lyst til. Her er et par forslag som jeg synes er lækre:
- perlespelt, rug eller byg
- kogte og stegte kikærter med paprika og evt lidt røget paprika, salt og peber
- hokkaidochips ( meget tyndt skåret på mandolinjern og stegt på en pande eller i ovn)
- cremolata ( finthakket persille, fintrevet citronskal og helt finthakket hvidløg)
Server noget godt brød til.
God fornøjelse!!!