Æblekompot med gulerod, kanel og kardemomme - Vegansk og børnevenlig opskrift - Mad med glød

Æblekompot med gulerod, kanel og kardemomme

Denne slags kompot har jeg lavet masser af gange da jeg lavede mad i vuggestue. Der blev den brugt til morgengrøden og ind imellem som kompot til grøddagen. Børnene var vilde med den. Den smager sødt og dejligt krydret. Man kan bruge den til mange forskellige ting. Bla som æblegrøden til gammeldags æblekage, oven på grød, som syltetøj, i forskellige desserter.

Jeg søder for det meste med dadler og abrikoser. Dadler har et noget højere glykemisk indeks end abrikoser. Jo højere glykemisk indeks jo større udsving giver det i forhold til blodsukkereret. Derfor foretrækker jeg at bruge abrikoser, hvor smagen passer. Her har jeg brugt abrikoser. Sommetider er det overhovedet ikke nødvendigt at søde æblekompot med noget. Så er æblerne søde nok i sig selv. Sorten af æblerne betyder meget. Man kan også vælge at trække sødmen frem med krydderier som kanel og vanille.

Her har jeg valgt at tilsætte gulerødder. Egentlig var det noget jeg fandt på for at tilføre grøddagen lidt flere grøntsager i vuggestuen. Jeg fandt ud af at det smagte rigtig godt. Gulerødder indeholder jo også en del sødme. Især hvis de varmebehandles.

 

Her følger opskriften:

300 g æbler ( rensede, uden kernehus, med skræl, skåret i grove tern)

100 g gulerod ( renset, med skræl og groft revet)

50 g abrikoser ( usvovlede, skåret i tynde strimler)

1/2 stang kanel ( Ceylonkanel)

4 kardemomme kapsler

1 dl vand

Alle ingredienser kommes i en gryde. Bring i kog og lad det simre i 10-15 min. Det er lidt forskelligt hvor lang tid det tager før æblerne er udkogt. Nogle æbler egner sig bedre til at koge til kompot og grød end andre. Madæbler er generelt gode at bruge, men mange andre sorter er gode at bruge også. Prøv dig frem. Nogle spiseæbler koger ikke rigtigt ud.

Når æblerne er udkogt og det hele er kogt lidt sammen, fiskes kanelstangen og kardemommekapslerne op og det hele blendes sammen.

Der må efter min mening godt være lidt at tygge på. Ikke store stykker men bare en lidt grov kompot. Jeg ved godt at mange skræller æblerne så der ikke er nogen struktur i kompotten/grøden, men jeg synes det er så synd at fjerne skrællen og dermed alle de vitaminer der sidder i den. Jeg tror bare det er en vanesag.

Nyd nu kompotten oven på din morgengrød, som gammeldags æblekage eller i en dessert med andet guf i.

image

 

Rigtig god fornøjelse!!!

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Æblekompot med gulerod, kanel og kardemomme

    1. Det har jeg også brugt det til. Det er rigtig lækkert. Ikke så sødt, som hvis du laver æblemosen på en traditionel måde, men mere krydret af kanelen og kardemommen. Og så gør det jo heller ikke noget at der også er gulerødder i. Et plus på den gode konto. God fornøjelse med æblekompotten.

      Vh
      Anette

Skriv et svar