Fuldkorns- surdejsbrød med emmer, spelt og fennikel

Dette brød minder faktisk lidt om rugbrød. Det er udelukkende lavet af fuldkornsmel. Så alle dele af kornet er bevaret. Intet er sigtet fra. Jeg har bagt brødet tre gange nu og alle tre gange har jeg været begejstret. Så jeg har glædet mig til at dele opskriften med jer.  Da brødet er lavet med surdej og er langtidshævet, indeholder det nogle gode mælkesyrebakterier og det er nemmere at optage de næringsstoffer der er i kornene/melet når dejen har hævet så lang tid. 

Både spelt og emmer er nogle af de gamle urhveder. De har et lidt andet næringsindhold end alm. grahamshvedemel og så smager de forrygende. Emmer og spelt forhandles fra bageriet Aurion og kan købes i helsekostbutikker over hele landet.

Da brødet er lavet med surdej, kræver det at du har en surdej for at kunne bage det. Hvis ikke du har en surdej kan du selv lave én eller du kan købe én fra Aurion i en helsekostbutik, som du kan arbejde videre med. Jeg har desværre ingen fremgangsmåde til at lave surdej her på bloggen, men der er rigtig mange dygtige surdejsbagere på nettet, så du kan nemt finde en opskrift andetsteds, hvis du vil lave den selv. Du kan feks. finde nogle gode råd hos den dygtige Cathrine Brandt. Der er helt sikkert mange andre dygtige surdejsbagere der har fremgangsmåder liggende på nettet.

Jeg har brugt en blanding af fuldkorns emmermel og fuldkorns speltmel. Det gør brødet meget næringsrigt og fyldt med fibre og mineraler. Og det giver en rigtig dejlig smag. Jeg har tilsat hel fennikel i dejen, da jeg synes at det smager fantastisk i et brød som dette. 

Ingredienser: (til 2 brød i form (1 stor 2 1/2 l. rugbrødsform og 1 mindre 1 1/2 l. form)

1 l vand

2 1/2 dl surdej

1 1/2 spsk uraffineret salt

1 1/2 spsk hel fennikel

600 g fuldkorns emmermel

600 g fuldkornsspeltmel 

Birkes til at komme oven på brødet

Fremgangsmåde:

Start med at fodre din surdej med fuldkornsmel og vand, nogle timer før du skal lave dejen. Når surdejen er hævet og klar kan du gå igang med at røre dejen. Tag nu 2 1/2 dl af surdejen fra til dejen og gem resten til en anden gang. Rør nu surdejen ud i vandet og tilsæt salt og fennikel. Tilsæt nu melet lidt af gangen og rør til al melet er tilsat. Brug gerne en røremaskine og rør til dejen samler sig godt og begynder at slippe siderne på røreskålen. Kør gerne dejen i 5-10 min. Smør 2 brødforme med olivenolie og fordel dejen i formene. Glat overfladen, prik med en gaffel jævnt over hele overfladen og drys birkes ud over.

Kom film over formene og stil dem køleskabskoldt natten over eller i min. 12 timer. Tag derefter brødformene ud stil dem ved stuetemperatur til de er hævet godt op. Det er afhængigt af hvor lunt det er i rummet, hvor lang tid det tager for dejen at hæve. Regn med mellem 4-6 timer. 

Nu bages brødene i en 200 grader forvarmet ovn. ( varmluft. )

Bagetiden er ca. 55 min. Når brødene har en kernetemperatur på 98 grader er de færdige. Læg dem til afkøling på en rist og læg et rent klæde over dem. Brødet er fryseegnet. 

 

Rigtig god fornøjelse!

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar