Lun og fyldig efterårssalat

Denne salat er både vildt smuk at se på, fyldt med vitaminer, mineraler og de super gode fibre som vores fordøjelses system er så glade for. Og så smager den bare godt. Den tager godt nok lidt tid at lave, med alle de ingredienser den indeholder, men du kan feks. vælge at koge ekstra boghvede, så du også har til morgengrøden, dagen efter. Du kan også vælge at bage lidt mere hokkaido og rødbede, når du nu alligevel er i gang. Og riste nogle flere græskarkerner. Så har du til aftensmaden til en anden dag også.

De lækre søde og smukt orange kaki frugter kan nu købes økologiske, så jeg fik sådan lyst til at lave en vinaigrette med dem. Opskriften på vinaigretten ligger allerede på bloggen, men du får den her alligevel.

Da salaten både indeholder masser af grønsager, korn(frø) og kerner egner den sig til at bruge som en måltidssalat. Kom evt. noget i en beholder og gem til frokosten dagen efter.

Bagt hokkaido

Ingredienser:

500 g hokkaido i både

3 spsk olivenolie

1 spsk æbleeddike

1 tsk ahornsirup

1/2-1 tsk chiliflager

1 tsk uraffineret

friskkværnet peber

Fremgangsmåde:

Skrub hokkaidoen udenpå og flæk den. Fjern kernerne og skær den i aflange stykker. Du behøver ikke at skrælle hokkaidoen så længe skrællen stadig er tynd og nem at skære igennem. Hvis den er meget hård kan du fjerne skrællen. 

Rør alle ingredienser undtagen hokkaidostykkerne sammen til en marinade. Bland den grundigt med hokkaidostykkerne og læg dem i et ildfast fad. Bag dem i ca 20- 30 min ved 200 gr. varmluft. De skal være bløde og gennemstegte og gerne være gyldne i kanterne.

Bagt rødbede

Ingredienser:

500 g rødbeder

2 spsk olivenolie

1 1/2 spsk balsamico

1 1/2 spsk ahornsirup

uraffineret salt 

Friskkværnet peber

Fremgangsmåde:

Skrub eller skræl rødbederne og skær dem i mundrette stykker.

Rør nu olivenolie, balsamico, ahornsirup, salt og peber sammen. Læg rødbedestykkerne i en skål og bland halvdelen af marinaden med dem. Fordel dem nu på et stykke bagepapir på en bageplade og bag dem i ca. 30 min ved 200 gr varmluft. 

Lynstegt grønkål og lilla grønkål:

4 blade grønkål

4 blade lilla grønkål

2 spsk olivenolie

Uraffineret salt

Friskkværnet peber

Fremgangsmåde:

Skyl grønkålsbladene og fjern de grove stilke. Pluk bladene i mundrette stykker og tør dem i en salatslynge el på et rent viskestykke. Steg nu grønkålsstykkerne i olivenolien på en pande til de falder sammen. Krydder med uraffineret salt og friskkværnet peber.

Fint snittet lilla spidskål:

200 g lilla spidskål

Snit kålen fint. Gerne på et mandolinjern.

Kogt hel og ristet boghvede (Kasha)

1 dl boghvede

2 dl vand

lidt uraffineret salt

Rist de hele boghvedekerner på en tør pande eller i gryden som du vil koge dem i. Rist til de har taget en smule farve og begynder dufte ristet. Læg nu de ristede hele boghvedekerner i en sigte og skyl dem med kogende vand. Dette for at skylle et rødt farvestof ( fagopyrin) af boghveden og rense dem for urenheder. Tilsæt vandet og kog i ca. 20 min.

Kaki vinaigrette:

Ingredienser:

5 spsk. olivenolie

2 spsk. balsamico

2 spsk. ahornsirup

100 g. kaki frugt

uraffineret salt

Friskkværnet peber

Fremgangsmåde:

Skyl kakifrugten, skær blomsten af og skær den i mindre stykker. Behold skrællen på. Kom alle ingredienser i et blenderglas og blend. Eller brug en blender. Smag til med ahornsirup, balsamico, salt og peber.

Fordel vinaigretten over salaten lige før servering.

Ristede græskarkerner med tamari:

50 g græskarkerner

1 tsk tamari

Fremgangsmåde:

Rist græskarkernerne til de popper op og bliver let gyldne. Tag panden fra varmen og hæld nu straks 1 tsk. tamari på de ristede græskarkerner.

Anretning af salaten:

Salaten tager sig bedst ud hvis den anrettes på et fladt fad, så man kan se alle de smukke farver. Læg først de lynstegte grønkålsblade på fadet. Fordel nu den fintsnittede lilla spidskål ud over grønkålen. Fordel derefter de bagte rødbeder og de bagte hokkaidostykker ud over grønkålen. Fordel nu den kogte hele boghvede ud over grønsagerne og tilsidst de ristede græskarkerner. Du kan vælge at hælde kakivinaigretten ud over salaten, men du kan også vælge bare at servere vinaigretten så man selv kan tilsætte den til sin egen portion. På den måde holder salaten sig bedre hvis der er noget tilbage til dagen efter. Hvis du som jeg er vild med chili kan du drysse lidt chiliflager ud over salaten til allersidst.

Rigtig god fornøjelse!

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar