Disse falafler er lavet med brændenælde, mandler og spidskommen. Brændenælderne kanomanden ikke rigtigt smage, men de giver et tiltrængt vitamin og mineral tilskud, her i det spæde forår. Man kan både bruge friske og tørrede brændenælder. De tørrede kan købes i en helsekostbutik og de friske kan plukkes ganske gratis i naturen. Du skal huske kun at plukke dem der hvor der hverken bliver sprøjtet eller kører biler. Til falaflerne lavede jeg nogle bagte selleristave med sesamfrø og en grøn forårssalat med spinat, gulerodsspåner, hjertesalat, kogt rød quinoa og spæde mælkebøtteblade. Til salaten blev der serveret en dejlig sur/sød rødløgsdressing. Her følger opskriften på falaflerne og på rødløgsdressingen.
Ingredienser:
200 g tørrede kikærter ( sættes i blød i ca.15 timer)
150 g løg
5 fed hvidløg
3 spsk citronsaft
Fintrevet skal af 1 citron
50 g mandler
1 stor håndfuld friske brændenælder
1 spsk spiskommen
1 tsk gurkemeje
1 dl vand
1 dl rismel
1 spsk tamari
1 tsk bagepulver
Salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde:
Hæld iblødsætningsvandet ud og skyl kikærterne. Kom brændenælderne i en sigte og overhæld dem med kogende vand. Kom nu alle ingredienserne i en foodprocessor. Kør massen til den er sammenhængende. Smag farsen til med tamari, salt, peber og citronsaft. Form falaflerne med en ske og steg dem i olivenolie. Du kan selv bestemme om de skal være små og runde, som de er normalt eller om du vil lave dem lidt større og flade. Steg til de er gyldne og gennemstegte.
Sur/sød rødløgsdressing:
100 g rødløg
1 dl olivenolie eller rapsolie
1/4 dl æbleeddike
1/2 tsk dijon sennep
2 spsk ahornsirup eller honning
salt og friskkværnet peber
Skær rødløget i grove tern. Kom ternene og alle de øvrige ingredienser i et blenderglas og blend det med en stavblender. Smag til. Denne smukke lyserøde dressing egner sig til mange forskellige salater.
Velbekomme!