Foråret er på vej - Mad med glød

Foråret er på vej

Jeg har i mange år interesseret mig for vilde planter. Min interesse startede for alvor, for ca 30 år siden, da jeg stødte på en ældre dame, som samlede vilde planter og lavede forskellige urteteblandinger imod sygdomme og ubalancer. I hele hendes stue var der reoler med forskellige urteteblandinger, som hun solgte. Hendes interesse for og viden om de vilde planter, var gået i arv gennem flere generationer. Hun hed Gudrun Rosencrone von Benzon. Hun var en fantastisk inspirerende kvinde. Da jeg boede i nærheden af hende viste hun mig,hvor nogle af planterne voksede i naturen. Jeg vidste derfor lige præcis, hvor den vilde timian, vandmynten, sødskærmen, løgkarsen og mange andre af de vilde planter var at finde. Det betød at jeg følte mig meget hjemme i området. Så hende er jeg meget taknemmelig over at have mødt.

I dag bruger jeg stadig de mest almindelige vilde planter i madlavningen. Nogle af dem finder  jeg i vores egen have og andre finder jeg på gåture i naturen. Vi har hund, så det er dagligt jeg er ude at gå. I vores egen have har vi ramsløg, sødskærm, skvalderkål, brændenælde og mælkebøtter.

De små mælkebøtteblade og brændenældeskuddene er allerede begyndt at titte frem. Her på bloggen, vil jeg dele den måde jeg bruger de vilde planter i hverdagen på. Som det lille vilde touch.image

Her er det brændenældeskud og små spæde mælkebøtteblade. Mælkebøttebladene skal helst plukkes, når de er små. Mælkebøtten indeholder en del bitterstoffer, som er rigtig gavnlige for leveren. Jo mindre bladene er jo bedre smager de. Smagen minder om julesalat. De er bedst i salater synes jeg. Mælkebøtten er utrolig rig på vitaminer og mineraler.

Brændenælderne tager jeg topskuddene fra. Og også helst når planterne endnu er små. Så er der mest kraft i dem. Jeg bruger Brændenælderne mest i supper, grød, te og sammenkogte retter. Og så elsker jeg at bruge dem i urtesalt. Brændenælder er utroligt rige på mineraler. De indeholder især en masse calcium, jern og kalium.

Hvis du vil læse en bog om de danske lægeplanter kan jeg anbefale Rikke Goerlichs “Urt”

Jeg vil løbende skrive indlæg om forskellige måder at anvende de vilde planter på.

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar