Her har du én version af en grønsagstærte. Du kan skifte grønsagerne ud med andre grønsager. Brug feks. andre rodfrugter i stedet for gulerødder. Eller brug knoldfennikel og løg. Eller blomkål, estragon og porrer. Eller løg, tomater, hvidløg og masser af friske krydderurter og lidt vegansk feta i tofublandingen. Prøv dig frem og find din favorit.
I stedet for æg har jeg brugt silkentofu (den bløde slags tofu) og Kalanamak som er en fermenteret salt som smager og dufter som æg. Det kan købes i helsekostbutikker. Jeg kan anbefale at købe det og prøve at smage det.
I bunden er der valgt 100% fuldkornsmel. Det giver en dejligt grov og sprød bund. Hvis du foretrækker en mindre grov bund kan du blot erstatte noget af det grove mel med sigtet mel.
Ingredienser: (Tærtebund)
250 g groft ølandshvedemel
100 g smørbar ( plantebaseret smør )
1/2 dl koldt vand
1/2 tsk salt
Fremgangsmåde: (Tærtebund)
Kom mel, smørbar og salt op i en skål og ælt det sammen. Tilsæt koldt vand og ælt igen. Når du har samlet dejen i en klump lægges den i tærtefadet (25 cm.) og presses jævnt ud i hele formen og op af kanterne. Skær evt. kanten lige med en lille urtekniv. Prik dejen med en gaffel i bunden. Forbag bunden i ca. 15 min. ved 200 g. varmluft.
Ingredienser: (Grønsagsfyld)
250 g porrer (eller 125 g forårsløg +125 g alm. løg )
3 fed hvidløg
200 g gulerødder
2 spsk olivenolie
1 tsk stødt spidskommen
1/2 tsk karry
1/2 tsk gurkemeje
Salt
Friskkværnet peber
125 broccolini
Fremgangsmåde (Grønsagsfyld)
Rens porrerne og skær dem i tynde skiver. Rens hvidløgsfeddene og skær i tynde skiver. Rens gulerødderne og skær i skiver. Hvis gulerødderne er store skal de halveres på langs inden de skæres i halve skiver. Varm olivenolien op i en tykbundet gryde og tilsæt spidskommen, karry og gurkemeje. Lad det bruse op og tilsæt derefter de skiveskårede porrer og hvidløgsfeddene i skiver. Svits i et par minutter og tilsæt gulerødderne. Svits videre i nogle minutter. Tilsæt uraffineret salt og friskkværnet peber. Skyl broccolinierne og læg dem i en skål. Overhæld dem med kogende varmt vand og lad dem stå i ca. 5 min. Hæld nu det varme vand fra og skyl dem i koldt vand.
Fordel grønsagsblandingen oven på den forpagte bund. Fordel derefter broccolinierne oven på grønsagsblandingen.
Silkentofublandingen:
Ingredienser:
300 g silken tofu
1 dl sojayoghurt
1/2 tsk gurkemeje
1/2 tsk salt
1/2 tsk Kalanamak (Sort salt)(Giver en æggeagtig smag. Kan købes i helsekostbutikker)
Friskkværnet peber
1 spsk olivenolie
3 spsk linsemel
Fremgangsmåde:
Kom alle ingredienserne i en blender og blend til blandingen er helt glat og cremet. Fordel silkentofublandingen over grønsagsfyldet og broccolinierne.
Bag tærten ved 175 grader varmluft i ca. 35 min.
Tærten blev serveret med en blandet grøn salat, kalamataoliven og langtidsbagtebagte tomater på toppen af tærten.
Rigtig god fornøjelse!