Grønsagstærte med fuldkornsbund

Her har du én version af en grønsagstærte. Du kan skifte grønsagerne ud med andre grønsager. Brug feks. andre rodfrugter i stedet for gulerødder. Eller brug knoldfennikel og løg. Eller blomkål, estragon og porrer. Eller løg, tomater, hvidløg og masser af friske krydderurter og lidt vegansk feta i tofublandingen. Prøv dig frem og find din favorit.

I stedet for æg har jeg brugt silkentofu (den bløde slags tofu) og Kalanamak som er en fermenteret salt som smager og dufter som æg. Det kan købes i helsekostbutikker. Jeg kan anbefale at købe det og prøve at smage det.

I bunden er der valgt 100% fuldkornsmel. Det giver en dejligt grov og sprød bund. Hvis du foretrækker en mindre grov bund kan du blot erstatte noget af det grove mel med sigtet mel.

Ingredienser: (Tærtebund)

250 g groft ølandshvedemel

100 g smørbar ( plantebaseret smør )

1/2 dl koldt vand

1/2 tsk salt

Fremgangsmåde: (Tærtebund)

Kom mel, smørbar og salt op i en skål og ælt det sammen. Tilsæt koldt vand og ælt igen. Når du har samlet dejen i en klump lægges den i tærtefadet (25 cm.) og presses jævnt ud i hele formen og op af kanterne. Skær evt. kanten lige med en lille urtekniv. Prik dejen med en gaffel i bunden. Forbag bunden i ca. 15 min. ved 200 g. varmluft. 

Ingredienser: (Grønsagsfyld)

250 g porrer (eller 125 g forårsløg +125 g alm. løg )

3 fed hvidløg

200 g gulerødder

2 spsk olivenolie

1 tsk stødt spidskommen

1/2 tsk karry

1/2 tsk gurkemeje

Salt

Friskkværnet peber

125 broccolini

Fremgangsmåde (Grønsagsfyld)

Rens porrerne og skær dem i tynde skiver. Rens hvidløgsfeddene og skær i tynde skiver. Rens gulerødderne og skær i skiver. Hvis gulerødderne er store skal de halveres på langs inden de skæres i halve skiver. Varm olivenolien op i en tykbundet gryde og tilsæt spidskommen, karry og gurkemeje. Lad det bruse op og tilsæt derefter de skiveskårede porrer og hvidløgsfeddene i skiver. Svits i et par minutter og tilsæt gulerødderne. Svits videre i nogle minutter. Tilsæt uraffineret salt og friskkværnet peber. Skyl broccolinierne og læg dem i en skål. Overhæld dem med kogende varmt vand og lad dem stå i ca. 5 min. Hæld nu det varme vand fra og skyl dem i koldt vand.

Fordel grønsagsblandingen oven på den forpagte bund. Fordel derefter broccolinierne oven på grønsagsblandingen.

Silkentofublandingen:

Ingredienser:

300 g silken tofu

1 dl sojayoghurt

1/2 tsk gurkemeje

1/2 tsk salt

1/2 tsk Kalanamak (Sort salt)(Giver en æggeagtig smag. Kan købes i helsekostbutikker)

Friskkværnet peber

1 spsk olivenolie

3 spsk linsemel

Fremgangsmåde:

Kom alle ingredienserne i en blender og blend til blandingen er helt glat og cremet. Fordel silkentofublandingen over grønsagsfyldet og broccolinierne.

Bag tærten ved 175 grader varmluft i ca. 35 min.

Tærten blev serveret med en blandet grøn salat, kalamataoliven og langtidsbagtebagte tomater på toppen af tærten.

 

Rigtig god fornøjelse!

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar