Varmende vintergryde

Gryderetter der giver varmen er bare super lækre når det er koldt udenfor. Denne frostklare dag kaldte på en ret som denne. Retten indeholder porrer, hokkaidogræskar, flåede og hakkede tomater, kokosmælk, appelsinsaft og kikærter. Kikærterne er dyrket i Danmark. Skønt at man kan få en del forskellige dansk dyrkede bælgfrugter efterhånden. Kombinationen af de forskellige varmende krydderier, der er i retten smager virkelig dejligt. Det er nok mest en blanding der peger mod Marokko.  Jeg serverede gryderetten sammen med rød quinoa og stegt palmekål. Du kan sagtens servere den med en anden slags korn eller ris. Du kan også vælge at servere broccoli el blomkål til eller feks. komme det i retten i de sidste 10 min.

Ingredienser: ( Til 4 personer)

200 g porrer ( renset vægt)

3-4 fed hvidløg

1 spsk olivenolie

1 tsk stødt koriander

1 tsk stødt kanel

1 tsk frisk revet ingefær

1/2 tsk stødt kardemomme

1/2 tsk gurkemeje

1/2 tsk tørrede chiliflager

uraffineret salt ( smag selv til)

friskkværnet peber ( smag selv til)

1 dl friskpresset appelsinsaft

500 g hokkaido ( renset vægt)

1 dåse/brik flåede hakkede tomater

250 ml. kokosmælk el. havrefløde

500 g kogte kikærter el. Ingrid ærter

 

3 dl rød quinoa

6 dl vand + 1/2 tsk salt

 

6 blade palmekål

1 tsk olivenolie + salt + friskkværnet peber + 1 kn.sp. stødt kanel

Fremgangsmåde:

Sæt kikærterne el. Ingrid ærterne i blød i rigeligt vand i 10-12 timer. Hæld vandet fra og skyl ærterne. Kog i friskt vand i ca. 35 min. el. til de er bløde og møre.

Rens porrerne grundigt for sand og urenheder og skær i skiver. Rens hvidløgsfeddene og skær dem i skiver. Rens hokkaidoen og skær den i mundrette tern. Skræl ingefæren og riv den på et fint rivejern til der er 1 stor tsk. Pres 1-2 appelsiner til der er 1 dl. og sæt til side.

Rist stødt koriander, kanel, kardemomme, chiliflager, frisk ingefær og gurkemeje i en tykbundet gryde Tilsæt olivenolien, porrer og hvidløg og svits i nogle minutter. Tilsæt de flåede, hakkede tomater, kokosmælk el. havrefløde, appelsinsaft, salt og friskkværnet peber. Lad retten simre i ca. 20 min. Tilsæt de kogte kikærter el Ingrid ærter og lad retten simre videre i ca. 5 min. Smag til med salt, peber, chili og evt. appelsinsaft.

Skyl quinoaen grundigt og kog i letsaltet vand i ca. 15 min.

Skyl palmekål og fjern de grove stængler. Pluk resten af kålbladene i mundrette stykker og tør i en salatslynge eller på et rent viskestykke. Steg i olivenolie på en pande til kålstykkerne skifter farve til klart grøn. Krydder med en smule salt , peber og kanel.

Servér gryderetten sammen med den kogte quinoa og de stegte palmekålstykker.

Rigtig god fornøjelse!

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar