Grødbrød med gulerod

Jeg bruger ofte grødrester i dejen, når jeg bager brød. Det gør brødet en del mere saftigt og lækkert. Det kan virkelig anbefales at prøve det. Og du får oven i at du får et lækkert brød ud af det også brugt dine grødrester. For at få de nøjagtige mål til opskriften, blev jeg nødt til at lave en portion grød blot til formålet. Hvis du selv kaster dig ud i at bruge dine grødrester, kan du første gang følge opskriften her og derefter blot prøve dig frem i forhold til hvor meget grød der skal i.

Denne dej er ret fugtig og blød, da jeg synes at brødet bliver super lækkert på denne måde. Dejen er godt nok lidt mere bøvlet at have med at gøre, men det belønner sig med et mere saftigt brød og med en lækker krumme i brødet. Og så holder brødet sig også blødt i længere tid.

Ud af denne opskrift fik jeg 2 mellemstore brød og 12 boller.

Ingredienser:

2 dl bygflager (havre-, spelt- og rugflager kan også bruges)

4 dl vand

1/3 tsk salt

150 g. groft revet gulerod

7 dl vand

1 spsk olivenolie

1 tsk tørgær 

1 spsk salt

600 g speltmel (sigtet og stenkværnet)

300 g ølandshvede

Fremgangsmåde:

Start med at koge grøden. Kom de 2 dl. bygflager, de 4 dl. vand og 1/3 tsk. uraffineret salt i en lille gryde. Kog grøden i ca. 5 min. ved svag varme, imens du rører i grøden jævnligt. Lad nu grøden køle helt af. (Mål af hvor mange dl. grød det bliver til, så du ved det til en anden gang du har grødrester. Jeg glemte det 😉 )

Kom 7 dl. vand i et bagefad eller i din rørekeddel til din røremaskine. Tilsæt den afkølede grød og de revne gulerødder. Tilsæt nu de 300 gr. ølandshvede, 1 spsk. uraffineret salt og 1 tsk. tørgær. (eller 5-10 g. gær), mens du rører med en grydeske eller kører med røremaskinen. Nu tilsætter du lidt efter lidt de sidste 600 g. mens du ælter eller rører. Lad meget gerne dejen køre i 10 min. på røremaskinen. Hvis du ælter i hånden er det også rigtig godt at ælte grundigt og længe.

Stil nu dejen til hævning i køleskab i min. 12 timer. Meget gerne længere tid. Jeg har sommetider dejen til at stå i køleskabet i op til 2 dage og det bliver den ikke ringere af. Brødet bliver blot en smule mere syrligt.

Tag dejen ud fra køleskabet min. en times tid før det skal bages. Lad dejen stå og vågne. Jeg bager mine brød på en stålplade fra Bagestålet. Derfor varmer jeg ovnen op et stykke tid før jeg skal bage på stålet, så det er super varmt når brødet bliver lagt ind på pladen. Det giver en rigtig lækker skorpe og får brød eller boller til at hæve op på en anden måde end på en almindelig bageplade. Jeg bager også mine brød/boller ved en meget høj temperatur 250 gr. varmluft. Så skal de ikke bage så længe som hvis de bages ved 200 gr. varmluft.

Hvis du bager på en almindelig bageplade, former du bollerne eller brødet og sætter dem/det på bagepapir på en bageplade og lader det efterhæve i ca. 30 min. Ovnen skal gerne være 250 gr. varm. Bag nu bollerne i 20-25 min. og brødene i 30-40  min. Hvis du vil være sikker på at brødene er færdigbagte kan du bruge et stege/bage termometer og tjekke kernetemperaturen. Den skal være 98 gr. før brødet er færdigt.

Hvis du bager på et bagestål former du også bollerne eller brødet og lægger det på bagepapir. Nu behøver det ikke at efterhæve så lang tid, da den kraftige varme fra stålpladen får dejen til at hæve op. Temperaturen skal også være 250 g. varmluft, men bagetiden er kortere. Ved boller er det ca. 12 min. og ved brød 25- 30 min. Tjek kernetemperaturen. Den skal være 98 gr. Hvis brødene bliver for mørke undervejs i bagningen kan du skrue ned til 200 gr. det sidste stykke tid.

Bagning er et håndværk man skal lære. Det kræver øvelse at mestre og en god kvalitet mel. Jeg bruger for det meste stenformalet mel. Da vi har en kornkværn maler jeg selv det fuldkornsmel jeg bruger. Ellers bruger jeg økologisk/biodynamisk stenformalet mel og helst fra Aurion, Skærtoft Mølle, Falslevgård eller hvad jeg lige kan få fat i af mel.

Hvis du har mod på at lave din egen surdej er det klart det sundeste og mest velsmagende brød du kan få med det og en god kvalitet mel. Der findes rigtig mange gode bagebøger, hvor du kan læse dig frem til hvordan du laver din egen surdej og meget mere om det gode brød.

Rigtig god bagefornøjelse!!

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar