Glutenfrie boller med squash - Plantebaseret og glutenfri opskrift - Mad med glød

Glutenfrie boller med squash

Disse boller blev utroligt lækre, synes jeg. Jeg eksperimenterer ofte med nye måder at lave det glutenfrie brød på. I en lang periode brugte jeg bare loppefrøskaller til at få brødet til at blive luftigt og ikke tungt. Jeg glemte lidt alt omkring langtidshævning, som jeg har arbejdet med i mange år, men med glutenholdigt mel. Nu er jeg så begyndt at langtidshæve den glutenfrie dej også. Jeg bruger vandkefirgryn og vandkefir i en fordejen, sommetider. Det virker rigtig godt. Dejen hæver og smager skønt syrligt, som en surdejshævet dej. Eneste problem er at jo ikke ret mange mennesker laver vandkefir og har tilgang til det. Derfor har jeg prøvet at langtidshæve den glutenfrie dej med en lillebitte smule gær og noget revet æble med skræl. Frugter har naturligt gær på overfladen og de naturlige sukkerarter der er i æble fremskynder også gæringsprocessen. Derfor prøvede jeg at lave en fordej af vand, noget revet æble og gær på ærtstørrelse og boghvedemel. Det lod jeg stå fra kl. 21- 13. Derefter rørte jeg resten af ingredienserne i dejen og lod den stå og hæve i ca 2 timer.

Her følger den fulde opskrift:

Dag 1:

4 dl vand

gær på størrelse med en ært

75 g groft revet æble med skræl (usprøjtet, økologisk)

2 dl boghvedemel

Rør alle ingredienserne sammen og lad det stå på køkkenbordet med et viskestykke over i ca. 12-16 timer. Det afhænger af hvor varmt det er i køkkenet. Det skal lugte let syrligt og der skal være aktivitet i dejen.

Dag 2:

5 dl vand

1,2 dl loppefrøskaller (økologiske)

200 g groft revet squash

1/2 dl olivenolie

3 dl havregryn (glutenfrie)

3 dl rismel

2 dl boghvedemel

1 dl hørfrø

1 1/2 spsk uraffineret salt

På dag 2 piskes loppefrøskallerne sammen med de 5 dl vand. Lad det først stå og gelere i 5-10 minutter. Derefter piskes eller røres der grundigt i blandingen. Nu blandes fordejen med loppefrø/vandblandingen og der røres atter. Tilsæt nu revet squash, olivenolie, hørfrø, salt og rismel. Det er nemmest hvis du har en røremaskine, men dejen kan sagtens laves i hånden. Jeg oplever dog at bollerne bliver lidt mere luftige, hvis dejen røres på en røremaskine. Til sidst røres resten af melet (boghvedemelet) i dejen. Lad nu dejen stå og hæve i en til to timer.

Hvis du vil have det samme ovenpå bollerne, som der er på billedet, laver du en blanding af sesamfrø og birkes. Denne blanding kommer du i en skål. Hæld vand i en anden skål.

Nu dypper du hænderne i vandet og tager en klump dej som du former til en bolle. Læg derefter dejklumpen i frøblandingen og vend den om så der kommer frø på begge sider. Du kan sagtens bruge andre kerner eller frø til at komme ovenpå. Feks boghvedeflager eller glutenfri havreflager. Jeg elsker bare denne blanding, så det er ofte det jeg bruger oven på mine boller.

Læg nu bollerne på bagepapir på en bageplade og lad dem efterhæve i en halv times tid. Derefter bages de i ca 40 min. ved 200 gr varmluft.

Lad bollerne køle af før du skærer dem over. De er rimelig klæge når de stadig er varme. Bollerne er fryseegnede. De bliver super lækre efter en tur i brødristeren.

God fornøjelse!

 

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Glutenfrie boller med squash

  1. TAK!!!!
    Nu har jeg levet glutenfrit i halvandet år og jeg i alle disse måneder bagt mine egne boller, først uden gær, da jeg ikke kunne tåle gærede ting og senere med gær og det er gået ganske udemærket, men…….
    Dit budskab om at langtidshæve har for første gang givet mig smagen af godt bagerbrød, dvs. den intense smag af noget surdejsagtigt…. – og jeg har nu bagt de suverænt bedste boller i halvandet år 🙂
    Jeg glæder mig allerede til at eksperimentere videre med din opskrift – men med grundsubstansen fra fordejen. Genialt!!!
    Tak 🙂

Skriv et svar