Grønkålssalat med rå jordskokker og jordskokkechips - Plantebaseret / Vegansk opskrift - Mad med glød

Grønkålssalat med rå jordskokker og jordskokkechips

Denne salat er lækker sprød, knasende og velsmagende. Den er lavet med tre forskellige slags kål. Grønkål, lilla grønkål og palmekål. Almindeligt grønkål kan sagtens bruges alene. Jeg har selv alle tre forskellige slags i haven, derfor er det nemt for mig at få fat på. Kål har utroligt mange sundhedsfremmende egenskaber.Det indeholder en del antioxidanter. Det er blandt andet rigtig godt i forhold til fordøjelsen, da det indeholder en del fibre. Via et enzym (glutathione), der er i kålen, hjælper det leveren i afgiftningsprocessen. De svovlforbindelser der er i kålen er ligeledes med til at binde de affaldsstoffer der er i tarmsystemet og hjælpe dem med ud i toilettet. Dette og meget mere godt kan siges om kålens gode egenskaber.

Salaten indeholder også både rå og stegte jordskokker. Det er vigtigt at skære dem så tyndt som muligt. Allerbedst fungerer det med et mandolinjern. Halvdelen af jordskokkerne kommes i en skål med koldt vand og lidt citronsaft. Citronsaften skal til for at forhindre at jorkokkkeskiverne bliver brune. Dem der skal steges, lægges først i et rent og tørt viskestykke. De duppes tørre. Derefter steges de i oliveneolie på begge sider og drysses med salt og friskkværnet peber. De må endelig ikke få for meget. De skal kun lige steges sprøde, men ikke for mørke. Nu lægges de på noget køkkenrulle, så det overskydende olie suges op.

Jordskokker har også en yderst gavnlig effekt på vores fordøjelse. De indeholder inulin som er et sukkerstof, der har en prebiotisk virkning i tarmfloraen. Det er med til at fodre de gavnlige tarmbakterier.

Hasselnødderne indeholder en del monoumættede fedtsyrer ligesom mandler og de smager utroligt lækkert. Når de ristes blidt, på en pande, eller i ovnen, træder en anderledes karakteristisk smag frem. Da der også er sarte fedtsyrer i hasselnødderne skal de helst ikke have alt for meget varme. Bare lige til den brune skal, begynder at sprække.  De skal nu nuldres i et rent viskestykke, til skallen slipper.

Granatæblekernerne er proppet med antioxidanter.

Alt i alt er denne salat en salat næring til både krop og sanser.

Her følger opskriften:

Som tilbehør til 4 personer.

400 g jordskokker ( skrubbede og skåret i tynde skiver (se ovenfor))

200 g rå og 200 g stegt. (se ovenfor i teksten)

3 blade alm. grønkål ( renset, ribbet og plukket i små stykker)

3 blade lilla grønkål ( renset, ribbet og plukket i små stykker)

3 blade palmekål (renset, ribbet og plukket i små stykker)

1 granatæble ( kernerne fra 1 granatæble, måske er det for meget med alle kernerne, der er stor forskel på størrelsen)

50 g hasselnødder ( tørristede på en pande eller i ovnen og groft hakkede. ( se ovenfor i teksten))

Se fremgangsmåden der er beskrevet ovenfor i teksten. Start med at lægge kålen nederst, derefter fordeles de rå jordskokker og jordskokkechipsene over kålen. Nu fordeles de groft hakkede hasselnødder og granatæblekernerne over salaten. Til laves dressingen.

 

Dressing:

3 spsk olivenolie (koldpresset)

3 spsk friskpresset appelsinsaft

1 spsk ahornsirup

evt. 1/3 tsk Sambal Oelek (hvis du ønsker en smule bid)

Uraffineret salt (smag selv til)

Friskkværnet peber (smag selv til)

Rør alle ingredienserne sammen og smag til.

Nu hældes dressingen over salaten og der drysses yderligere en smule god uraffineret salt eller urtesalt og friskkværnet peber hen over.

Nu har du en skøn salat, der egner sig til mange forskellige retter. Vi spiste det sammen med nogle lækre falafler, bagt sød kartoffel og noget aioli.

God fornøjelse!!!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar