Spicy falafler med broccoli og persille - Vegansk opskrift - Mad med glød

Spicy falafler med broccoli og persille

Falafler kan laves på utallige måder. Basis i den måde jeg laver dem på er iblødsatte kikærter, løg, hvidløg, rismel. Ud over det kan man tilsætte forskellige slags rodfrugter, blomkål eller broccoli, nødder, krydderurter og krydderier som man lyster. Man kan forme farsen som man synes. Til små bitte falafler, som kan bruges i en salat, som almindelig størrelse falafler, der er proteindelen i et måltid, som flade bøffer til komme i en burger eller helt runde, som de traditionelt er.  Man kan stege dem på en pande, i ovnen, i en æbleskivepande eller vælge at dybstege dem. Jeg steger dem for det meste på en pande i kokosolie. Det gør jeg fordi kokosolie er den olie der tåler opvarmning bedst.

Brug falaflerne som proteindelen i måltidet. Feks med en god fyldig salat med en basis af kål og med nogle bagte rodfrugter, noget kogte korn ( ris, hel boghvede, quinoa, perlespelt, – rug eller – byg.) og en en lækker dressing, der passer til.

Ingredienser: (til 4 personer)

200 g tørrede kikærter (sættes i blød i ca. 12 timer) (de vejer ca 400 g efter iblødsætning)

150 g skrællet broccolistok ( brug evt. broccolihovedet til en salat)

25 g persille (lille bundt)

150 g løg (renset og i grove stykker)

3 fed hvidløg

3 spsk citronsaft

1 spsk loppefrøskaller (kan undlades, men er med til at sikre at farsen hænger bedre sammen)

1,5 tsk stødt spidskommen

1,5 tsk stødt koriander

1,5 tsk stødt kanel

1,5 tsk gurkemeje

1/2 tsk Sambal Oelek

2 tsk uraffineret salt

1 tsk bagepulver

4 spsk tørristede sesamfrø el 2 spsk tahin med salt

1 1/4 dl vand

2 dl rismel

kokosolie el. olivenolie til at stege falaflerne i

Fremgangsmåde:

Hæld iblødsætningsvandet fra kikærterne og skyl dem grundigt. Kom nu de iblødsatte kikærter + alle de øvrige ingredienser – kokosolie/olivenolie i en foodprocessor. Kør til massen er helt findelt og til at samle til falafler. Lad evt. massen stå en halv times tid , så den samler sig lidt. Nu formes massen til den størrelse du ønsker. Jeg laver dem i forskellige størrelser alt efter hvad de skal bruges til. Du kan, som jeg har gjort på billedet forme dem til små falafler og bruge dem i en salat. Du kan lave dem lidt større som almindelige falafler og du kan også lave dem store og flade til en burger. Vælg hvad du har lyst til. Jeg steger mine flafler på en pande i stedet for at dybstege dem. Derfor presser jeg dem lidt flade som små bøffer, så de blot skal steges på 2 flader.  Dem jeg formede til normal størrelse blev stegt i ca. 6 min. på hver side ved svag varme. Pas på de ikke bliver for mørke. Du kan også som jeg foreslår ovenfor stege dem i en æbleskivepande. På den måde kan du få dem mere runde.

Ud af denne portion fik jeg 12 bitte små falafler til to portioner salat med falaffel, 4 store flade falafler som jeg fryser ned og vil bruge til burgere en aften og 20 falafler i almindelig størrelse.

Velbekomme!!

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar