Vintersalat med flerfarvede gulerødder og havtornvinaigrette - Plantebaseret / Vegansk opskrift - Mad med glød

Vintersalat med flerfarvede gulerødder og havtornvinaigrette

I efterårs og vinterperioden elsker jeg at lave mættende salater, hvor et af elementerne ofte består af bagte rodfrugter. af grønsagerne er bagte. Så varierer jeg rodfrugterne og vælger forskellige krydderier, olier og eddiker. Her har jeg valgt de smukke flerfarvede gulerødder. Jeg bruger ligeledes ofte et grønt element i salaterne. Her er det en blandet grøn salat, bestående af spæde spinat- og rødbedeblade og rucola.

Jeg fik ideen til at lave vinaigretten med havtorn, da jeg fik min morgengrød, hvor jeg tilsatte frosne havtorn som topping. De sidste havtorn, fra fryseren, blev brugt. Det var ikke mange jeg nåede at plukke selv, sidste år. Kun et par poser blev det til. Så jeg nyder den sparsomme høst.

Jeg er vild med vinaigrette, lavet med bær. Derfor fik jeg ideen til denne kombination. Havtorn smager meget aromatisk og syrligt. Jeg synes at der skal en form for sødme til bærrene, for at få det bedste ud af den fantastiske smag. Ud over at de smager fantastisk aromatisk, indeholder de rigtig mange antioxidanter. Man kan fornemme at det er små sundhedsbomber, når man får dem ind i munden. Den smukke orange farve, giver også et hint om at bærrene indeholder mange sundhedsfremmende stoffer.

 

Opskrift til 4 personer (som tilbehør)

75 g blandede grønne salater ( her er brugt spinat, rødbedeblade og rucola)

600 g flerfarvede gulerødder

3 spsk olivenolie

1 spsk æbleeddike

1 spsk ahornsirup

1/2 tsk chiliflager

uraffineret salt (smag selv til)

50 g hasselnødder

Skyl de grønne blandede spæde salater. Skrub eller skræl gulerødderne og skær dem i aflange nogenlunde lige store stykker. Hvis du kan undgå at skrælle gulerødderne, er det det bedste. Der sidder en del vitaminer i laget lige under skrællen. Del dem derefter på langs i halve, eller kvarte. Læg dem i en skål. Hak hasselnødderne groft og læg dem til side i en skål. Lav nu olieblandingen i en lille skål. Bland olivenolie, æbleeddike, ahornsirup, chiliflager og salt. Rør det grundigt sammen og fordel det over gulerodsstavene. Bland det grundigt. Kom bagepapir på en bageplade og fordel gulerødderne derpå. Bag nu i ca. 20 min. ved 200 grader varmluft. Derefter tilsættes de hakkede hasselnødder oven på gulerødderne. Bag videre i 10-15 min. til gulerødderne er nogenlunde møre og de hakkede hasselnødder er gyldne. Tag dem ud af ovnen og lad dem køle af, så de blot er let lune når du anretter salaten.

 

Havtornvinaigrette

50 g frosne havtornbær ( til vinaigretten)+ en lille håndfuld som bruges som topping på salaten.

1 dl koldpresset jomfru olivenolie

1 spsk æbleeddike

1 spsk ahornsirup

uraffineret salt (smag selv til)

1/4 tsk chiliflager

Kom alle ingredienserne i et blenderglas og blend med en stavblender til vinaigretten er helt glat. Der vil være nogle små sorte kerner, som kommer fra bærrene. Hæld vinaigretten igennem en sigte, så kernerne sigtes fra. Smag evt. til med ahornsirup, æbleeddike og salt.

Nu anrettes salaten på et fad. Start med at lægge de skyllede grønne salater som en bund. Nu anrettes de bagte gulerødder og hasselnødder oven på den grønne salat. Pynt med nogle hele havtornbær og fordel et par spskfulde af vinaigretten over salaten. Drys evt. også lidt chiliflager over, hvis salaten godt må få en smule bid. Server resten af vinaigretten sammen med salaten.

 

God fornøjelse!!!

 

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Vintersalat med flerfarvede gulerødder og havtornvinaigrette

  1. Hej Anna!
   Lige i denne sammenhæng ved jeg ikke helt, hvad der skulle erstatte havtorn vinaigretten. Jeg har set at man kan købe havtorn på frost i Coops supermarkeder. De er dog ikke økologiske. Ellers kan man høste dem forskellige steder ved strandene. Man klipper hele grene af og lægger i fryseren. Derefter tager man dem op og slår de frosne bær af.

   Held og lykke med at finde dem.
   Vh
   Anette

Skriv et svar