Rustik vintersalat - Plantebaseret / Vegansk opskrift - Mad med glød

Rustik vintersalat

Jeg elsker at lave salater. Især fordi de kan kombineres på uendeligt mange forskellige måder. En salat kan komme til at supplere et måltid og binde det hele sammen. Den kan i sig selv udgøre et fuldgyldigt måltid, hvis bare man sørger for at tilføre noget proteinrigt, noget fedtholdigt og så en masse forskellige grønsager. Det kan både være rå, bagte, syltede, stegte, fint snittede, groft snittede, dampede, osv. osv. Der kan tilføjes krydderier og knas, så man kommer i den syvende himmel, når man spiser den. Mmmmmm!!!

Denne salat blev til, ud fra det der var at finde i køleskabet og i skufferne. Der var en pose rosenkål, noget lilla spidskål og en pose rucola. Og så havde jeg nogle kogte beluga linser. Alt sammen noget jeg kunne se ville passe godt sammen i en salat. Sammen med nogle hasselnødder,  som det knasende element, endte det med at blive en super lækker salat.

Jeg stegte rosenkålene på en pande i en blanding af olivenolie, hvidløg, grov sennep, ahornsirup, salt og peber.

Her får du opskriften:

Til 4 personer som tilbehør:

500 g rosenkål

200 g lilla spidskål

100 g rucola

2 dl belugalinser (4 dl kogte belugalinser)

30 g hasselnødder

3 fed hvidløg

3 spsk olivenolie + 2 spsk til at hælde over salaten til sidst

1-2 spsk grov sennep

1 spsk ahornsirup til rosenkålen + 1spsk til at vende hasselnødderne i

Uraffineret salt (smag selv til)

Friskkværnet peber ( smag selv til)

Skyl linserne i koldt vand. Kog dem efter anvisningen på posen og lad dem køle af. Det kan med fordel gøres dagen før. Tilsæt nogle laurbærblade og lidt salt til kogevandet. Rens nu rosenkålene ved at skære bunden af dem og fjerne de grimme yderste blade. Derefter skæres de i halve. Hak hasselnødderne groft. Snit den lilla spidskål helt fint. Meget gerne på et mandolinjern. Skyl rucolaen. Varm en pande op og tilsæt olivenolie, grov sennep, ahornsirup, presset hvidløg, salt og peber. Rør det hele sammen og kom alle de halve rosenkål på panden. Vend dem grundigt i blandingen og steg dem til de får lidt farve. De skal stadig have bid og må endelig ikke være gennemstegte. Sluk nu for varmen og lad rosenkålene stå på panden mens du sammensætter resten af salaten.

Find et egnet salatfad og start med at fordele rucolaen i bunden. Fordel nu den fintsnittede lilla spidskål oven på rucolaen. Nu fordeles de kogte afkølede belugalinser ovenpå rucolaen og  det snittede lilla spidskål. Nu skal du riste de groft hakkede hasselnødder, på en pande. Når de er blevet let gyldne, tilsætter du 1 spsk ahornsirup og lidt salt. Vend det hele grundigt og tag panden fra varmen. Hæld nødderne over på et stykke madpakkepapir og lad dem køle let af. De skal tilsættes oven på salaten til allersidst.

Nu fordeles de lune rosenkål og de ristede hasselnødder ovenpå salaten. Slut af med at kværne noget frisk sort peber og noget god uraffineret salt på toppen.

Nyd synet af de smukke grønsager og nyd at sætte tænderne i denne lækre rustikke salat.  Salaten kan spises som tilbehør til et måltid, men den kan også spises bare med et stykke brød til. Den rustikke salat mætter rigtig godt i sig selv

 

Velbekomme!!!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar