Bagt havregrød med æble, hasselnødder, kanel og kardemomme - Mad med glød

Bagt havregrød med æble, hasselnødder, kanel og kardemomme

Nu nærmer vi os langsomt, men sikkert de kølige dage, med klar blå himmel. Efteråret kalder på varm og dejlig mad. Det meste af sommeren har mine morgenmåltider bestået af forskellige slags kold grød, smoothie bowls og smoothies. Nu kommer trangen til varm, dejlig grød til at vågne op på.

Denne slags bagte grød, kan lige som den kolde grød, røres sammen om aftenen og stilles på køl. Om morgenen gør du den blot færdig, hvis du feks, som her vil toppe den med skiver af æble. Æblerne bliver nemlig brune hvis du allerede lægger dem på om aftenen.

Opskriften her i blogindlægget kan varieres på mange måder. Du kan skifte havreflagerne ud med, rugflager, bygflager, boghvedeflager, quinoaflager osv. Hasselnødderne kan skiftes ud med andre slags nødder. Dadlerne som jeg har brugt kan skiftes ud med andre tørrede frugter. Feks. tørrede abrikoser, svesker, rosiner, morbær, tranebær osv. Du kan også komme forskellige slags frisk frugt i ud over æble. Feks. pære, blommer, abrikoser osv. Og alle mulige slags bær. Kom det i du elsker og kan mærke er godt for dig.

Her kommer opskriften på den bagte grød der er på billedet.

Til 2 personer:

Ingredienser:

2 dl. havregryn (både grove og fine kan bruges)

2 dl. mandelmælk (eller anden plantemælk)

1 dl. vand

1 banan (gerne godt moden)

1 håndfuld hasselnødder (hakkede)+ en smule til topping

1 æble

4 dadler (bløde)

1 spsk chiafrø

1 spsk. peanutbutter

1 spsk. kokosolie

1/2 tsk. kardemomme

1/2 tsk. kanel

1/4 tsk. uraffineret salt

Fremgangsmåde:

Skær dadlerne i mindre stykker. Hak hasselnødderne. Mos bananen med en gaffel. Bland de tørre ingredienser i en skål. (Havregryn, hakkede hasselnødder, chiafrø, kanel, kardemomme og salt.) Bland de våde ingredienser i skålen med den mosede banan. (mandelmælk, vand, dadler og peanutbutter) Bland nu indholdet i de to skåle og rør det grundigt sammen.

Du kan enten røre det sammen om aftenen og komme det i de skåle/kopper du vil bage grøden i. Så kan du om morgenen toppe grøden med æbler, hasselnødder, kanel og en smule kokosolie, før du bager den. Du kan også bare røre det sammen om morgenen og bage det efterfølgende. Gør det der passer bedst i din rutine.

Ernæringsmæssigt er det en god idé at røre det sammen om aftenen, da de næringsstoffer der er i både korn og nødder, bliver nemmere at optage.

Smør et fad eller to små forskellige ildfaste skåle eller kopper, med kokosolie. Fordel grødblandingen i fadet/skålene. Del æblet i to og fjern kernehuset. Skær det i skiver og fordel over grøden. Drys nogle hakkede hasselnødder, lidt kanel ovenpå og læg en tsk. kokosolie på toppen af hver portion.

Kom nu grøden i en  forvarmet ovn.(175 gr. varmluft) Bag i ca. 25 min. til overfladen er blevet let gylden. Tag grøden ud af ovnen og fordel evt. en smule ahornsirup på toppen. Spis evt. med lidt plantemælk i kanten.

Tilføjelse d. 19. sep. 2018:

Jeg brugte denne opskrift, med små ændringer til at lave minimuffins med. Her får du disse ændringer. 

Æblet blev revet og blandet i grøden/dejen i stedet for at komme oven på den bagte grød. Der skal 2 spsk. chiafrø i dejen i stedet for 1 spsk. Der skal tilføjes 1 tsk. bagepulver, for at dejen ikke skal være så kompakt. Jeg brugte en muffinform til 12 minimuffins. De blev smurt med en smule kokosolie. Derefter kom dejen i formene. Der var lidt dej i overskud som jeg kom i to papirsmuffinforme. Jeg dryssede lidt hakkede hasselnødder, en smule kanel og en smule kokosolie på toppen, før bagning. De blev bagt i ca. 25 min. ved 200 gr. varmluft.

 

 

Rigtig god fornøjelse!!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar