Speltotto med svampe, nødder og salvie - Mad med glød

Speltotto med svampe, nødder og salvie

Risotto, speltotto, bygotto og rugotto er en rigtig dejlig og mættende efterårsret. I denne ret, har jeg brugt, perlespelt, markchampignon, kantareller, hasselnødder og salvie. En super lækker smagskombination.  Og en totalt lækker konsistens. Blød og lækker med bid fra hasselnødderne og perlespelten og knas fra de stegte salvieblade.

Du kan bruge alle slags svampe. Enten købte, eller det allerbedste. Svampe som du selv har fundet i skoven.

Her er en grundopskrift som du kan arbejde ud fra.

Opskrift: (Til 4 personer)

1 løg (ca. 200 g.)

2-3 fed hvidløg

2 +2 spsk olivenolie (2 til at stege løgene og 2 til at stege svampene)

1 tsk. gurkemeje

4 dl. perlespelt

6 dl. bouillon (brug bouillon uden smagsforstærker + 1 dl. hvidvin (eller 7 dl. bouillon)

200 g markchampignon

15 g. tørrede kantareller

50 g. hasselnødder

40 g. vegansk parmesan

1 spsk trøffelolie

Uraffineret salt

Friskkværnet peber

15-20 friske salvieblade

Fremgangsmåde:

Rist hasselnødderne på en tør pande og hak dem groft. Rens løget og skær det i små tern. Rens hvidløgsfeddene og skær dem i skiver. Hæld kogende vand over de tørrede kantareller. Rens markchampignonerne og skær dem i skiver. Skyl perlespelten og lad den dryppe af i en sigte. Kog vand og tilsæt bouillon. Rør det sammen og lad det stå.

Riv parmesanen på et fint rivejern. Sæt til side i en skål.

Brug en tykbundet gryde og varm først 2 spsk. olivenolie og 1 tsk. gurkemeje op til det begynder at bruse let op. Nu tilsættes de hakkede løg og skiveskårede hvidløg. Svits til løgternene er blevet klare. Nu tilsættes de skyllede perlespelt. Rør det hele grundigt sammen og tilsæt nu de 7 dl. bouillon. Rør det grundigt sammen og lad det simre, imens du rører jævnligt i det. Lad låget være på gryden de første ca. 10 min. mens gryden kommer i kog. Tag derefter låget af, for at væsken kan dampe fra. Lad det simre videre i ca. 15 min til det meste væske er dampet fra og perlespelten er ved at være kogt mør.

Hæld vandet fra de tørrede kantareller og dup dem tørre i et rent viskestykke. Nu skal champignonskiverne steges på en pande. Tilsæt de tørrede svampe og steg videre. Krydr med salt og friskkværnet peber. Når de blandede svampe er stegt færdige tilsættes de til de kogte perlespelt. Rør grundigt i blandingen. Tilsæt nu de ristede, grofthakkede hasselnødder.

Mens speltottoen simrer sagte, kan du stege de friske salvieblade i olievenolie på en pande og krydre dem med lidt salt og friskkværnet peber. Læg dem derefter på et stykke køkkenrulle oven på en tallerken.

Tilsæt nu det fintrevede parmesam og evt. lidt fintrevet citronskal til speltottoen. Jeg tilsatte også 1-2 spsk. trøffelolie, blandede det hele grundigt sammen og smagte det til med salt og peber.

Ved servering kan du toppe portionen med lidt ekstra revet parmesan og de stegte salvieblade.

Jeg serverede portionen oven på friske spinatblade og tilsatte også kronbladene fra morgenfrueblomster, fordi jeg har dem tilgængelige i haven.

 

Rigtig god fornøjelse!!!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar