Spicy gulerodssuppe med appelsin

Jeg har fundet ud af at jeg ikke har nogen opskrift på gulerodssuppe på bloggen. Det er simpelthen en smutter. Jeg har masser af andre suppeopskrifter, min ikke lige med gulerødder. Og det er egentlig lidt underligt, for jeg har ofte lavet gulerodssuppe. Og mange forskellige slags, med forskellige krydderier.

I opskriften her, har jeg valgt  at krydre suppen så den både er spicy og frisk på sammen tid. Den spicy smag kommer fra ingefæren og chilien. Den friske fra appelsinsaften og det fintrevede appelsinskal.

Jeg har valgt at komme splitlinser i og at toppe suppen med rød quinoa for at tilføre ekstra protein. For at få lidt knas i suppen har jeg valgt at toppe den med chips af gule beder.

Ingredienser: (til 4 personer)

2 fed hvidløg

175 g. løg

700 g. gulerødder

3 spsk. olivenolie el. kokosolie

1 spsk. gurkemeje

1 spsk. stødt koriander

1 tsk. stødt spidskommen

15 g. frisk ingefær (renset vægt)

1/2-1 tsk. Sambal Oelek

1 dl. røde splitlinser

1 -2 dl. kokosmælk (+ evt. lidt til at dryppe i suppen ved serveringen)

8 dl. bouillon (bouillonnen skal være uden kunstige smagsforstærkere evt. Morga)

1 appelsin (saft og fintrevet skal)

uraffineret salt

friskkværnet peber

Fremgangsmåde:

Rens løg og hvidløg. Skær løget i grove tern og hvidløgsfeddene i skiver. Skær enderne af gulerødderne, skrub dem og rens dem for jord. De skal kun skrælles hvis du ikke kan gøre dem rene, ved at skrubbe. ( Der sidder mange gode næringsstoffer i og lige under skrællen) Skær gulerødderne i mindre stykker. Rens ingefæren for jord og skræl evt. hvis du ikke kan komme til at rense den ordentligt.

Varm olien op i en gryde. Kom krydderierne (spidskommen, koriander, gurkemeje og ingefær) i olien og lad det bruse kortvarigt op. Tilsæt nu de hakkede løg og hvidløg. Svits til løgternene er blevet klare i kanten. Tilsæt nu gulerodsstykkerne og svits i nogle minutter. Nu tilsættes splitlinserne og bouillonnen. Kog suppen op og lad den simre i ca. 15 min. til splitlinserne er kogt ud og gulerødderne er kogt helt møre. Nu er suppen klar til at blive blendet. Brug en stavblender direkte i gryden eller blend suppen i en blender. Hvis du har blendet suppen i en blender, skal du nu hælde den tilbage i gryden. Nu begynder tilsmagningen. Tilsæt kokosmælk, Sambal Oelek, uraffineret salt, friskkværnet peber, appelsinsaft og fintrevet skal. Varm suppen op til kogepunktet og smag den ordentligt til, så den bliver lige som du har lyst til at den skal være.

Topping:

På billedet har jeg brugt chips af gule beder, kogt rød quinoa, finthakket grønkål og en chiliolie. Du kan vælge en anden slags topping eller helt lade være med at toppe suppen. Jeg er bare vild med at have forskelligt knas og andre lækkerier ovenpå mine supper. Mest når de er blendede. Så er der også noget at tygge på.

2 gule beder

olivenolie

uraffineret salt

friskkværnet peber

1 dl. rød quinoa

2 blade grønkål

Fremgangsmåde:

Kom 1 dl. rød quinoa og 2 dl. vand+ 1/4 tsk. uraffineret salt, i en gryde og kog i ca. 25 min. Brug den kogte quinoa som topping.

Rens de gule beder med en svamp og skær dem i helt tynde skiver. Helst på et mandolinjern. Læg nu skiverne på et rent viskestykke og dup dem helt tørre. Læg de tørrede skiver på et stykke bagepapir, på en bageplade. Pensel dem med olivenolie på begge sider og krydder let med salt og friskkværnet peber. Bag dem ved 175 gr. varmluft i 10-20 min. til de er sprøde. Hold øje med dem så de ikke får for meget. Vend dem med en pincet når der er gået ca. 5 min.

Skyl grønkålen og tør den. Riv de grove ribber af og hak bladene fint.

Hvis du også vil have chiliolie i, kan du bare røre lidt Sambal Oelek sammen med noget olivenolie. Ved serveringen kan du dryppe nogle dråber rundt i kanten af suppen.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Spicy gulerodssuppe med appelsin

  1. Jeg lavede denne suppe til min familie igår, og sikke et hit! De sagde, at det var den bedste mad de havde fået længe😃
    Jeg vil gerne høre om man kan fryse, resten af suppen ned? Eller om smagen bliver påvirket af at blive frosset🤔
    Det kunne nemlig være så lækkert at hive denne lækre suppe ud af fryseren på en travl dag😍

Skriv et svar