Glutenfrie boller med æbler og hasselnødder

Disse boller er let søde fra æblerne og krydrede med kardemomme og kanel. Så skønne at spise til morgenmad eller til eftermiddags kaffen/teen. Du kan spise dem uden noget på eller komme mandelsmør, peanutbutter, tahin eller en form for smør på dem. Når det er blommesæson er det så lækkert at skære en blomme i skiver og bruge den som pålæg. Eller et æble skåret i skiver. Det er så lækkert. Ovenpå frugten er det superlækkert at komme lidt daddelsirup og noget knas. Kakaonibs el. hakkede nødder el mandler.

Du starter den 1. dag med at lave en fordej, som skal stå på køkkenbordet i 12-14 timer.

Dag 1: (Til ca. 24 boller)

Fordej:

4 dl vand

5 g gær

125 g revet æble med skræl

2 dl havremel

Fremgangsmåde:

Rør gæret ud i vandet. Tilsæt revet æble og havremel og rør det grundigt sammen med en grydeske.  Læg et klæde over skålen og lad det stå på køkkenbordet i 12-14 timer.

Dag 2:

5 dl vand

50 g loppefrøskaller

Fordejen

200 g groft revet æble med skræl

3 dl havremel

2 dl fuldkornsrismel

75 g finthakkede/blendede hasselnødder

1/2 dl hørfrø

1 1/2 tsk stødt kardemomme

1 1/2 tskstødt kanel

1 1/2 tsk uraffineret salt

Fremgangsmåde dag 2:

Hak hasselnødderne fint. Brug gerne en foodprocessor. De skal ikke males helt til mel, men med små stykker i, så de giver en smule bid. Skyl og riv 200 g æble groft, med skræl. Kom loppefrøskallerne i 5 dl vand og pisk/rør grundigt. Tilsæt nu fordejen, 200 g groft revet æble, de finthakkede hasselnødder, hørfrø, uraffineret salt, havremel, rismel, kardemomme og kanel. Kør til dejen er æltet godt sammen. Nu lader du dejen stå en times tid ved stuetemperatur.

Gør klar til at forme bollerne og sætte dem på bagepapir. Hav to bageplader beklædt med bagepapir klar. Tag to skåle. Den ene skal der vand i, den anden de frø el. kerner du vil have ovenpå bollerne. Jeg brugte blå birkes på halvdelen og en blanding af birkes og sesamfrø på den anden halvdel. Fugt nu hænderne i vandet og tag en lille klump dej. Form den til en bolle og dyp den ene side i frøene. Sæt nu bollerne på bagepladen. Lad bollerne efterhæve i 1/2 timestid. Bag dem ved 225 gr. i ca. 20-25 min.

(OBS. Jeg bagte bollerne på et opvarmet bagestål i ca. 20 min. Bagetiden bliver lidt længere hvis du bager på en ikke opvarmet bageplade. )

Tag nu bollerne ud af ovnen og læg dem på en rist, så de kan komme af med varmen.

Bollerne er fryseegnede og bliver super lækre af en tur i risteren, hvis de har været frosset.

Velbekomme!

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar