Himmelsk, frisk og fyldig salat

Denne salat lavede jeg på Kristi Himmelfarts dag. Jeg serverede den for min mand og vores to voksne sønner. Alle var enige om at salaten smagte skønt. Og vi jokede lidt med hvad salaten skulle hedde. Der kom mange sjove forslag. Men det vi endte med at vælge var Kristi Himmelsk salat. Nu kan jeg mærke at det nok er et lidt voldsomt navn til en salat. Så den kommer i stedet til at hedde Himmelsk, frisk og fyldig salat.

Sådan går det når man bliver lidt for kåd. Men Himmelsk, frisk og fyldig salat er lige hvad den er. Salaten kan også betegnes en måltidssalat, da den både indeholder masser af grønsager, korn og bælgfrugter. Et helt måltid i sig selv. Lav evt. lidt ekstra og gem til din frokost dagen efter. Det vil du ikke fortryde, tror jeg.

Der er flere arbejdsgange før du kommer til det færdige resultat. En idé kunne være at lave nogle af delkomponenterne i salaten før selve salaten samles, så der ikke er så meget der skal laves på én gang. F.eks. kunne der laves en større portion syltede æbler på forhånd. De smager virkelig lækkert som det syltede tilbehør til maden. Du kan også lave en større portion ristede mandler, så du har nogle til at spise som snacks.

Ingredienser: 

250 g edamamebønner

1 hjertesalat eller anden slags grøn salat

200 g lilla spidskål

Couscous:

1 dl cous cous

2 dl kogende varmt vand + 1/4 tsk uraffineret salt

Syltede æbler:

1 æble

1/2 dl æbleeddike el. Hvidvinseddike

1/2 dl vand 

1/2 dl rørsukker

 

35 g mandler

Dressing:

50 g cashewnødder

1 dl vand

En stor håndfuld ramsløgblade

1 tsk citronsaft 

Salt 

Friskkværnet peber

Pynt:

Ramsløgblomster og bladfennikel til pynt 

Fremgangsmåde:

Hæld kogende varmt vand over cashewnødderne og lad dem stå i 1 times tid. Hæld derefter vandet fra og skyl cashewnødderne. Skyl ramsløgbladene grundigt og tør i en salatslynge eller på et rent viskestykke. Hak derefter bladene groft. Kom de udblødte cashewnødder, de hakkede ramsløgblade, vand, citronsaft og salt i en god kraftig blender. Blend til dressingen er cremet og lysegrøn. Justér evt. konsistensen med lidt mere vand og smag til med salt og citron. 

Hæld kogende vand over cous cous + salt. Lad det stå og trække i ca. 15 minutter. Når cous cousen er kølet af blandes cirka halvdelen af cashew-ramsløg dressingen grundigt med cous cousen. 

Hæld kogende varmt vand over de frosne edamamebønner og lad dem stå i vandet i cirka 5 minutter, til bønnerne er tøet op. Hæld vandet fra igennem en sigte. Nu er bønnerne klar til at komme i salaten.

Kom æbleedike, vand og sukker i en lille kasserolle og kog det forsigtigt op til sukkeret smelter. Lav eventuelt en større portion så du har noget ekstra til at bruge som tilbehør til din mad. 

Skyl æblet, skær det i kvarte og fjern kernehus. Skær de fire kvarte helt tyndt på langs på et mandolinjern. Hæld den varme syltelage over de fintsnittede æbler og lad det køle af. De syltede æbler kan bruges umiddelbart efter de er kølet af, men kan også opbevares længe i køleskabet og bruges efterfølgende. 

Skyl hjertesalaten og tør bladene i en salatslynge eller på et rent viskestykke. Pluk bladene i mundrette stykker. 

Skyl det lilla spidskål, skær det over på langs og snit 200 g. helt fint på et mandolinjern. 

Rist mandlerne på en tør pande til de begynder at blive gyldne og dufter ristet. Eller rist dem i ovnen i ca. 10 minutter ved 160 grader varmluft. Lad dem køle af og hak groft. 

Anretning af salaten. Læg hjertesalaten i bunden af et salatfad. Fordel derefter de fintsnittede lilla spidskål ud over hjertesalaten. Fordel couscous med cashew/ramsløg dressingen ud over salaten og derefter edamamebønnerne. 

Nu fordeles de syltede æbler ud på toppen og til sidste de ristede hakkede mandler. 

Drys med salt og friskkværnet peber og pynt evt. med ramsløgblomster og bladfennikel. 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar