Jordskokke- æbleråkost med palmekål og citrondressing

Råkost må gerne få en revival, hvis du spørger mig. Jeg husker især forskellige råkostsalater fra 80 erne. (tror jeg nok det var). En god råkost er frisk, knasende sprød og saftig at spise. Den er lavet med revne rodfrugter som basis og så ofte tilsat forskellige slags frugter og nødder.

Denne skønne friske sag er lavet af jordskokker og æbler som basis. Den er tilsat både finthakket palmekål og finthakket persille.

Den er serveret med en dejlig frisk dressing lavet af olivenolie, citronsaft, ahornsirup, saltsyltede citroner ( brug fintrevet citronskal, hvis ikke du har saltsyltede citroner ) og tørristede solsikkekerner. Brug gerne hasselnødder, mandler eller valnødder i stedet for solsikkekerner. Af disse forskellige slags kerner og nødder er valnødderne dem med det højeste indhold af omega3 fedtsyrer, så hvis du gerne vil gå efter omega3 fedtsyrerne, kan du udskifte solsikkekernerne med valnødder.

Alt i alt er det en super sund råkost med masser af gode fibre ( prebiotika ), der er så godt i forhold til at få en sund tarmflora. Her er det især jordskokkerne, der indeholder en masse prebiotika. Du skal endelig ikke skrælle jordskokkerne, da den største mængde af prebiotika sidder i skrællen og lige under skrællen.

Ingredienser:

475 g jordskokker ( renset vægt )

350 g æbler

6-7 blade palme- eller grønkål

en god håndfuld persille ( finthakket)

75 g Solsikkekerner

Dressing:

2 spsk olivenolie

2 spsk citronsaft

1/2 tsk uraffineret salt 

Friskkværnet peber

1 spsk helt finthakket saltsyltet citron eller fintrevet skal af 1 citron. Find opskriften her

Fremgangsmåde:

Rens jordskokker og æbler. Fjern eventuelle grimme pletter på jordskokkerne og fjern stilk og kernehus på æblerne.  Riv begge dele groft. Skyl palmekål og persille og hak det fint. Rist solsikkekernerne på en tør pande til de begynder at blive en smule gyldne. De må endelig ikke blive brændte, da de sarte flerumættede fedtsyrer derved ødelægges.

Rør dressingen sammen og smag til. Bland råkosten, tilsæt dressingen og bland det hele grundigt sammen. Citronsaften er ud over den dejligt friske smag, medvirkende til at både æbler og jordskokker ikke bliver brune og iltede, da saften indeholder en masse antioxidanter.

Der er brugt saltsyltede citroner i dressingen. Det giver en fantastisk dejlig dyb citronsmag. Du skulle unde dig selv at prøve at lave en portion. De saltsyltede citroner bruges ligesom fintrevet citronskal til at få en dejlig dyb aromatisk smag.

Nyd råkosten som en del af frokosten eller som en del af aftensmaden.

 

Rigtig god fornøjelse!

Skriv et svar