Ingefær/gurkemeje drik - Mad med glød

Ingefær/gurkemeje drik

Denne drik giver ud over at den giver varmen, en masse gavnlige sidegevinster. Den indeholder ingefær og gurkemeje, som begge virker antiinflamatorisk. De små rodknolde virker begge forebyggende mod bla gigt, hjertekarsygdomme og visse kræftformer. Ingefær har også en kraftig kvalmestillende virkning. Peberkornene er tilsat da pepperin som er et af de stoffer der er i peberen, øger optageligheden fra gurkemejens aktive stof, som hedder curcumin. Det er vigtigt at man tilsætter peberkornene til drikken. Ellers vil man ikke få nær så meget glæde af virkningen. Tag eventuelt en lille dram af denne drik hver morgen. (Indlægget er opdateret d. 13.2.2018)

Ingredienser:

100 g ingefær ( økologisk, skåret i skiver)

50 g gurkemeje ( økologisk, skåret i skiver)

5-10  friskkværnede peberkorn

Saften fra 1 øko citron

2 spsk honning ( uopvarmet) eller ahornsirup

4 dl vand

Fremgangsmåde:

Skyl ingefær og gurkemeje rødderne grundigt. Skær dem i skiver. Læg dem i en gryde sammen med de friskkværnede peberkorn og tilsæt vandet. Lad vandet simre, uden at det koger, i en halv times tid.  Tag gryden af varmen og lad det køle ned til lige under 40 gr. Først nu tilsættes honning eller ahornsirup. Dette for ikke at ødelægge de bakteriedræbende enzymer, der er i honningen (det betyder ikke noget i forhold til ahornsiruppen). Tilsæt nu citronsaft og honning og rør i det til honningen er opløst.  Stil blandingen i køleskabet natten over. Hæld det derefter gennem en sigte og kom det på en rengjort flaske. Tag en dram om morgenen. En dejlig forfriskende måde at starte dagen på. Go fornøjelse!

Print Friendly, PDF & Email

49 thoughts on “Ingefær/gurkemeje drik

  1. Hej Helle!
   Det er ihvertfald lige så godt vil jeg tro. Jeg har læst forskellige modstridende ting om gurkemejen. Nogle siger at den helst skal varmes op, for at have optimal virkning, nogle siger det modsatte. Jeg kan desværre ikke vejlede dig yderligere. Jeg kan ihvertfald sige at mig selv og mange andre oplever en gavnlig virkning, på ledproblemer, når de drikker denne drik.
   Vh
   Anette

     1. Hej Maibritt!
      Ja, de aktive stoffer i gurkemejen er fedtopløselige. Så det er nok bare at spise noget der indeholder en eller anden form for fedtstof nogenlunde samtidig med at man spiser eller drikker gurkemejen. Det er selvfølgelig på sin plads at nævne det. Det har også vist sig at de aktive stoffer optages mange gange bedre, hvis gurkemejen indtages sammen med sort peber. Det er en meget interessant lille guldklump, den gurkemeje. Tak for påmindelsen.
      Vh
      Anette

  1. Hej Alexander!
   Du kan ikke bruge gurkemejepulver. Du kan bare lave det med ren ingefær i stedet for. Og så erstatte mængden af gurkemeje med ingefær. Du kan købe frisk gurkemeje i helsekostbutikker. Det skal helst være økologisk.
   Vh
   Anette

   1. Mange tak Anette, men vil nu gerne gå efter opskriften da jeg har læst en maaaasse goder ved gurkemeje OG, selvfølgelig skal det da være økologisk ;).

    Tak for info, god vind på din vej.

    Mvh Alexander.

   2. Heisan, nå lurer vi på om hvorfor en ikke kan bruke pulver, et stykke blir jo knust til pulver?
    Skjer det noe i prosessen til det ferdige pulveret en får kjøpt??
    Mvh Marianne 🙂

   3. Ikke gurkemeje pulver? Hvorfor?
    Aldrig så godt som helt friskt, naturligvis. Men har da læst om brug af pulveret også. Kan også være i diverse shakes osv.. (selv putter jeg pulveret i min kål blendede shake).

    Det er formentlig også tørret pulver de putter i de kapsler, man kan købe?

    1. Hej Lasse!
     Selvfølgelig kan man godt bruge gurkemeje pulver, men til lige præcis denne opskrift, der er lavet med skiveskåret ingefær og gurkemeje der bliver kogt, egner gurkemejeroden sig bedre end pulveret. Ved denne opskrift hælder du de kogte rødder over i en sigte. Hvis du bruger pulver vil drikken blive grumset, tror jeg. Du kan jo prøve at se hvordan det bliver. Og som du selv siger er den friske rod sikkert bedre end det tørrede pulver. Go fornøjelse med det.

     Vh
     Anette

    1. Hej igen!
     Måske har du ladet det koge for voldsomt. Jeg synes ikke der plejer at svinde meget af vandet. Jeg ville nok tilsætte lidt ekstra vand så, og forsigtigt lade det komme til kogepunktet. Derefter kan du slukke for det. Håber det var svar nok.
     Vh
     Anette

  1. Hej Emerald?
   Jeg mener også det er det jeg har foreslået i opskriften. At man koger det op uden honning. Lader det køle ned til under 40 gr og så tilsætter honning. Grunden til at vente til det er kølet ned med stadig er lunt er dels at bevare de gode enzymer i honningen og stadig kunne røre honningen ud mens blandingen er lidt lun.
   Vh
   Anette

 1. Jeg kender lidt til rødder og især canadiske. Når jeg laver te eller andet af disse rødder – tørrer jeg dem ind imellem og bruger dem ialt 3 gange. De er lige kraftige hver gang. Da jeg lavede ongefær shot tænkgte jeg at de måske kunne bruges 3 gange også. det gjorde jeg så og med fine resultater. Lige kraftfuldt hver gang. Så brug gerne rødderne 3 gange.

  1. Hej Merete!
   Jeg har også prøvet at lave et afkog 2 gange af samme portion. Jeg synes måske knap der var så meget smag i det andet afkog. Hvordan mon man kan finde ud af om der stadig er aktive stoffer i, hvis man laver flere afkog af samme portion rødder? Hvis det er tilfældet er det jo fjollet at kassere rødderne efter bare et afkog. Tak fordi du kom med rådet.

   Vh
   Anette

  2. Jeg bruger også rødderne 3 gange, ingefæren hælder jeg kogende vand over og gurkemejen bliver kogt op og tilsat peberkorn. Ingefæren bliver brugt tre gange mens den saft fra gurkemejen bliver delt i tre. Jeg drikker nok en liter hver dag fortyndet med danskvand. Jeg tilsætter til hver portion en stor spsk manuka honning MGO 400, saften af to citroner og en lime. Det smager herligt forfriskende.

  1. Hej Janne!
   Jeg ved faktisk ikke om den terapeutiske virkning forandres ved kogning af ingefær. Jeg vil rigtig gerne vide noget mere om det selv. Jeg går dog ud fra at ingefærens gode egenskaber ikke går tabt ved kogning, da man bruger den i madlavning over hele verden. Både for smagens skyld men også for den sundsmæssige effekt. Jeg vil selv prøve at undersøge det nærmere når jeg får tid.
   Vh
   Anette

  1. Hej Janne!
   Du kan spise mungbønner som spirer. Dvs at de er udblødte og har spiret i et par dage. Du kan også godt spise dem hvor de bare er udblødte. De indeholder meget få lektiner. Kikærter skal udblødes og de kan godt spises rå, da de ikke indeholder lektiner. Altså de er ikke giftige at spise. Jeg vil dog anbefale at varmebehandle dem på én eller anden måde, da de rå kikærter kan være svære at fordøje. Lav feks falafler af iblødsatte kikærter. De fleste bønner indeholder de giftige lektiner,som nedbrydes ved kogning. Læs på poserne hvordan de skal behandles.
   Vh
   Anette

 2. Drikken er fantastisk og har en virkelig god virkning på kroppen.
  Man skal dog huske, at vitaminerne fra citronerne forsvinder ved varme, så de skal tilsættes, når den er kold og endnu vigtigere, i en lufttæt flaske kan man bevare vitaminerne Ingmar 48 timer. Derefter er der ingen vitaminer tilbage

  1. Hej Luise!
   Tak for info I opskriften står der også at citronsaften og honningen, først skal tilføjes når væsken er kølet ned til max 40 gr. Jeg går ikke ud fra at de aktive stoffer i ingefæren og gurkemejen forsvinder så let og det er mest dem vi gerne vil have virkningen af. Hvis der er nogen der har mere dybtgående viden, må I meget gerne skrive det her.
   Vh
   Anette

    1. Hejsa! Ja, du skal bare sørge for at knoldene er helt rene. Hvis ikke jeg kan skrubbe dem rene skærer jeg lidt af skrællen af der hvor de er beskidte. Men generelt lader jeg skrællen være på. Det er altid en god ide at lade skrællen være på når man tilbereder grønsager og frugter ( så vidt muligt), da der sidder mange vitaminer og mineraler dér.

     Vh
     Anette

  1. Hej Lærke!
   Du må have ladet det koge på for høj varme. Det skal bare simre lige så stille. Hvis det ikke er for sent nu,(altså hvis du ikke har smidt det ud) kan du prøve at tilsætte noget mere vand og så lad det stå og koge lige så stille igen.
   Venlig hilsen
   Anette

 3. Hvis jeg kikker på det billede der er lagt på denne side er saften rigtig smuk gul.
  Hm…. Min saft blev mere rødlig i farven hvad skyldes det? Den ser slet ikke så lækker ud som på det billed der er lagt her ind.

  1. Hej Pia!
   Jeg beklager at jeg først svarer nu. Dit spørgsmål må have gemt sig. Jeg ved ikke hvorfor farven på din drik er blevet anderledes. Jeg kan forestille mig at der har væres rigtig meget farvestof i dine gurkemejerødder. Men jeg ved det ikke. Min drik plejer altid at blive som det på billedet.

   Vh
   Anette

   1. vi har den min 3 uger i køleskab uden problemer.Laver altid dobbelt portion og bruger opkoget 2 gange. Gad vide om det virker ??????????????????

 4. Hej.
  Jeg har prøvet at komme lidt ekstra frisk gurkemeje i ingefærdrikken, efter det havde været på køl.
  Synes der er kommet brus i drikken nu. Er det den friske gurkemeje, der kan gøre det, og er det noget skidt?

  Mvh
  Tutte

  1. Hej Tutte!
   Det kunne godt lyde som om det har startet en eller anden fermenteringsproces. Jeg ved ikke hvorfor. Men det er sikkert som du siger fordi du har tilsat frisk gurkemeje efter du har kogt det første. Jeg forstår ikke helt hvordan du har tilsat det friske efterfølgende. Har du lagt skiver af frisk gurkemeje ned i drikken?

   Vh
   Anette

 5. Nogle gange har ingefæren brune områder indv – som om den er overmoden eller “syg” – og ikke fin gul som den øvrige del af roden. Skal man skære det fra, eller kan man rolig bruge de dele også?
  Vh
  Lotte

  1. Hej Lotte!
   Din besked havde desværre gemt sig. Derfor det sene svar. Jeg ville skære det fra som ser dårligt ud. Sommetider kan der godt være noget der ligner råd eller mug på dem, hvis de har ligget for længe. Enten smider jeg det ud eller også skærer jeg noget af det fra. Det kommer an på hvordan det ser ud.
   Venlig hilsen
   Anette

 6. Er drikken vanddrivende ? Efter at have indtaget en lille ” snaps” af det, har jeg efter en time været på toilet, ” tisse” 4 gange. Smager godt. Venlig hilsen. Aa. B.

  1. Hejsa!
   Den reaktion er jeg ikke stødt på før. Jeg har heller ikke hørt at drikken skulle have en vanddrivende effekt. Men jeg skal ikke kunne sige om det er drikken der har fremkaldt en reaktion hos dig. Prøv at tage en lidt mindre dosis næste gang og se om det samme sker igen. Held og lykke med det.

   Venlig hilsen
   Anette

Skriv et svar