På en af mine gåture ved stranden, fandt jeg en helt fantastisk smuk strandkålplante. Jeg plukkede et par stilke, med blade og blomsterknopper på. Da der ikke er så mange strandkål (der hvor jeg går mine strandture), tager jeg kun en smule af dem, så de kan vokse videre. Strandkål smager rigtig lækkert og denne plante havde masser af små blomster, der endnu ikke var sprunget ud. De minder meget om små broccoli buketter. Man kan spise både stilk, blade og blomst. Stilkene er lækre sprøde og de små stilke skæres bare i skiver. På de tykkere stilke kan man lige skrælle det yderste lag af. Lige som med broccoli. Bladene rives i mindre stykker og kan både bruges i salater, stuves eller bruges i sammenkogte retter. De små udsprungne blomsterknopper kan bruges rå i salater eller dampes let.
I denne salat brugte jeg de små strandkålblomster og stilkene som var skåret i tynde skiver. Derudover bestod salaten af vårsalat, bagt sød kartoffel, paprikaristede cashewnødder og en persilledressing. En lækker salat der passer til det meste. Både kød og vegetarmad.
Opskriften er til 4 personer:
2 dl strandkål ( stilk og blomst i små stykker)
1 bakke vårsalat
500 g sød kartoffel (skrællet og skåret i mindre lige store stykker)
4 fed hvidløg i( skiver)
3 spsk kokosolie (smeltet)
2 spsk citronsaft
Fintrevet skal af 1/2 citron
1/3 tsk cayennepeber
salt og friskkværnet peber
Bland det smeltede kokosolie, citronsaft, -skal, hvidløg, salt, peber og cayennepeber. Hæld det over de søde kartoffelstykker. Kom blandingen i et ildfast fad og bag det i ovnen ved 200 gr i ca 35 min. De søde kartoffelstykker skal være møre og gyldne. Lad dem køle af.
50 g cashewnødder (tørristes på en pande, derefter tilføjes en smule olivenolie og 1 tsk paprika og en smule salt)
Persilledressing:
2 håndfulde persille
1 1/2 dl olivenolie
2-3 spsk citronsaft
2 fed hvidløg
salt og friskkværnet peber
Det hele blendes med stavblender og smages til med citronsaft, salt og peber.
Bland vårsalat, strandkål, de afkølede søde kartofler og de tørristede cashewnødder. Hæld så meget af persilledressingen over salaten som du synes. Server resten ved siden af salaten.
Velbekomme!