Rugbrød med anis og fennikel - Mad med glød

Rugbrød med anis og fennikel

Jeg elsker friskbagt rugbrød. Når det stadig er lunt og sprødt i skorpen. Uhhhhh det er godt. For det meste bager jeg rugbrød i weekenderne. Så vi har til hele ugen. Så det plejer at være sådan en luksus at få et stykke varmt rugbrød søndag aften. Og så må vi kæmpe om endeskiven. Den der lækre sprøde skive.

Dette rugbrød er resten af familiens favorit. Og de vil helst have det uden anis og fennikel. Jeg tusker mig til at komme det i, for jeg er vild med disse krydderier i rugbrød. Det kan man jo gøre som man vil. Prøv begge dele. Del måske dejen op og kom anis og fennikel i halvdelen.

Da jeg er så heldig at have en kornkværn, køber jeg hele rugkerner. Nogle af dem laver jeg til knækkede kerner og resten til rugmel. Det er ud over surdej, salt, vand og krydderier, de eneste ingredienser der er i brødet.  Meget enkelt. Her følger opskriften:

Ingredienser:

1. dag

1,5 l vand

En håndfuld surdej ( køb én i en helsekost eller lav den selv)

2-3 spsk uraffineret salt

500 g knækkede rugkerner

1 kg rugmel

1  spsk fennikel (evt knust i en morter)

1  spsk anis ( evt knust i en morter)

 

Fremgangsmåde:

Rør alle ingredienser grundigt sammen. Lad det hæve, tildækket, ved stuetemperatur i ca 18 timer.

2. dag

Tilsæt yderligere

0,3 dl vand

500 g rugmel

Rør dejen grundigt sammen. Tag nu en portion surdej fra til næste gangs bagning, kom den i et glas med låg, og stil det i køleskabet.

Smør to store eller tre mindre brødforme med olivenolie. Fordel dejen i formene. Glat overfladen på brødene, prik med en gaffel og pensel med olivenolie. Stil nu brødene til hævning et lunt sted. Lad dem hæve nogle timer. Det svinger lidt hvor lang tid det tager før de er klar til bagning. Dejen skal være hævet godt op. Det plejer at tage mellem 3-5 timer. Derefter skal de bages ved ca 175 gr varmluft. Kernetemperaturen skal være 98 gr. så er det færdigbagt. Det tager mellem 45 min og 1 times tid. Det er en rigtig god idé at anskaffe sig et digitalt indstiktermometer, så man kan måle kernetemperaturen i bagværk. Den skal være ca 98 grader i både rugbrød og andet brød.

 

Velbekomme!!!

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar