Æblechutney med alt godt fra skuffen

Sommetider udvikler opskrifterne sig selv, ud fra de ingredienser der ligger lige for i skuffer og skabe.

Jeg fik en pose af de lækreste æbler, fra min veninde Mette, i Januar. Der hang stadig æbler på hendes æbletræ, da jeg var ude at besøge hende i januar måned. De smukkeste lysegrønne, sprøde og syrlige æbler. Hverken Mette eller jeg ved hvilken sort det er. Det må jeg finde ud af, for sådant et træ ville være dejligt at have.

De fleste af de æbler jeg fik af hende, stod stadig og duftede i vores viktualierum, i en gul Nettopose. Jeg havde brugt nogle til saft og æblemos. Men de sidste skulle også bruges til noget inden de begyndte at rådne.

Da jeg både fandt nogle svesker, som var til overs fra Julens mad, og jeg havde alle de lækre æbler, fik jeg ideen til at lave en chutney. Jeg havde også rødløg, hvidløg, peberrod, tranebær og valnødder. Økologiske ingredienser, naturligvis. Og en lækker uraffineret sukker og en god æblecidereddike. Alt hvad der behøver for at lave en lækker chutney.

Du kan skifte sveskerne og tranebærrene ud med andre tørrede frugter. Feks. rosiner eller abrikoser, ville også egne sig. Og du kan bruge andre nødder i stedet for valnødderne. Prøv dig lidt frem og lav din helt egen favorit. Chutney kan bruges både sammen med den varme mad og oven på madder, i burgere, sandwich osv.

Her følger de præcise mål, som jeg brugte.

Ingredienser:

1 kg. æbler

175 g. rødløg

80 g. svesker (uden sten)

50 g. valnødder

40 g. tranebær

4 fed hvidløg

2 spsk. olivenolie

250 g. muscovado (eller anden slags rørsukker)

3 dl. æblecidereddike

1 stykke peberrod (jeg brugte ca. 35 g.)

1 chili (jalapeno)

1 1/2 spsk. uraffineret salt

1 spsk. hel sort peber

Fremgangsmåde:

Rens rødløgene og skær dem i mindre tern. Rens hvidløgsfeddene og skær dem i skiver. Skræl peberroden og riv den. Skyl æblerne, skær dem halvt over og fjern kernehus, stilk og blomst. Skær derefter i tynde både. Bræk valnødderne i mindre stykker. Skær sveskerne i tynde strimler. Rens chilien og skær den i mindre stykker. Lad gerne kernerne fra chilien komme med, hvis der gerne må være lidt “styrke” i smagen.

Varm nu olivenolien op i en gryde. Svits forsigtigt rødløg, hvidløg og chili, til løgene bliver klare. Tilsæt nu æblebåde, svesker, revet peberrod, tranebær og valnødder. Vend det hele grundigt. Nu tilsættes æblecidereddike muscovado, salt og peber. Lad blandingen simre til det hele er kogt godt sammen og alt er kogt mørt og har konsistens som du ønsker. Smag til.

Kom nu den færdige chutney på rengjorte og skoldede glas og luk dem. Jeg lagde nogle skiver peberrod ovenpå chutneyen, før jeg lukkede glassene. Det er et gammelt husråd, for at forhindre mug. Opbevar glassene på køl.

Velbekomme!!!

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar