Glutenfrie fastelavnsboller

Opskriften på disse fastelavnsboller lavede jeg sidste år til fastelavn. Jeg fik bare ikke skrevet den ind på bloggen. Det gør jeg så nu, da flere har sagt at de er interesserede i opskriften. Hasselnøddecremen er den samme som jeg brugte til den anden opskrift på fastelavnsboller som ligger her på bloggen. Ud over hasselnøddecreme, kom der også æblemos med ingefær og vanille eller marcipan. Til at komme ovenpå de færdigbagtebagte boller har jeg brugt smeltet 85% chokolade, lidt hakkede nødder el. mandler og lidt kakaonibs el. frysetørrede hindbær. Du kan også vælge at komme glasur over.

(OBS!!! Da jeg kun har brugt de økologiske loppefrøskaller fra Biogan eller Urtekram, ved jeg ikke hvordan andre typer loppefrøskaller virker i dejen.

Ingredienser: (Til 8 store el 12 lidt mindre fastelavnsboller)

4 dl rismælk el. anden plantemælk(drik) (du kan også bruge 2 dl plantemælk og 2 dl vand)

¾ dl loppefrøskaller (jeg bruger de økologiske fra Biogan el Urtekram)

35 g kokosolie el. smørbar

2 dl fuldkornsrismel

2 dl sorghum mel el. quinoamel

2 spsk ahornsirup el. rørsukker

1 tsk guargummi ( kan undlades hvis du ikke lige har det.)

1/2 tsk uraffineret salt

Lidt ekstra smeltet kokosolie el. smørbar til at pensle bollerne med + lidt ekstra rismel til at rulle dejen ud på.

Fremgangsmåde:

Varm rismælken (el. soja el. mandel) forsigtigt op  til fingervarm temperatur, i en lille gryde sammen med ahornsirup. Tilsæt loppefrøskallerne og pisk grundigt. Tag gryden fra komfuret. Lad blandingen stå i ca. 10 min. til loppefrøskallerne er begyndt at gelere. Pisk indimellem. Smelt nu kokosolien el. smørbar forsigtigt i en lille kasserolle. Hæld den smeltede kokosolie/smørbar over i plantemælk og loppefrø blandingen og pisk igen. Bland fuldkornsrismel, sorghum mel, guargummi og salt i en skål. Tilføj nu gradvist melblandingen i plantemælks/loppefrøskalle blandingen.  Ælt til sidst dejen grundigt i hånden. Del dejen i to lige store dele. Spred noget mel på bordfladen og tryk dejen til en kvadratisk klump. Drys med mel både ovenpå og nedenunder dejen, så den ikke klistrer. Brug en kagerulle til at rulle dejen forsigtigt ud med. Skær nu med et pizzahjul, dejen ud i 4 el 6 firkanter x 2.

Læg nu en spiseskefuld hasselnøddepålæg i midten på hver firkant og derefter et stykke marcipan (el. æblemos el. kagecreme.) Saml de fire hjørner  af dejen ind over fyldet og drej forsigtigt dejen så du lukker fyldet inde. Vend bollerne om og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Pensel med en smule smeltet kokosolie el. smørbar over bollerne og bag dem ved ca. 185 grader (varmluft) i 20-25 min. Hold øje med at bollerne ikke bliver for mørke. I så fald kan du skrue lidt ned for varmen i de sidste minutter.

Hasselnøddecreme/pålæg:

Ingredienser:

75 g. hasselnødder

75 g. kokosolie

25 g. kakao

50 g. bløde dadler (uden sten)

1  dl. mandelmælk eller anden plantemælk

2 spsk. ahornsirup

1/4 tsk. uraffineret salt

Fremgangsmåde:

Læg hasselnødderne på et stykke bagepapir i et ildfast fad. Rist dem i ovnen ved ca. 175 gr. varmluft i 10-15 min. Hold øje med at de ikke bliver for mørke. Skallen skal bare lige sprække. Tag dem ud af ovnen og læg dem i et rent viskestykke. Læg noget af viskestykket oven på nødderne og gnid skallerne af. Fjern nu de ristede hasselnødder fra viskestykket og smid skallerne ud. Lad nødderne køle af. Kværn dem til mel i en minihakker eller en foodprocessor. Tilsæt derefter de øvrige ingredienser. Kør til massen bliver smørbar og helt cremet.

Lad bollerne køle af mens du smelter noget mørk chokolade over vandbad. Smør en god spiseskefuld smeltet chokolade oven på hver bolle.  Drys derefter nogle hakkede hasselnødder, kakaonibs eller frysetørrede hindbær ovenpå chokoladen, mens den endnu er flydende.

Velbekomme!!!!!

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Glutenfrie fastelavnsboller

Skriv et svar