Fastelavnsboller

Fastelavnsboller skal der til, på denne tid af året. Og man må gerne tyvstarte lidt. Bollerne skal være bløde, med lækkert fyld og knasende topping. Både børne- og voksenvenlige.

Noget af fyldet i årets fastelavnsboller, kom til at bestå af marcipan. Det gjorde det, da jeg i år havde rester af marcipan fra julens konfekt. Faktisk fandt jeg en hel pakke øko marcipan, der havde gemt sig i vores viktualierum.  Det var ikke så ringe. Elsker marcipan i fastelavnsbollerne.

Ud over marcipan, kom jeg noget hasselnøddecreme/pålæg i, som fyld. Og  bollerne blev penslet med smeltet Smørbar og fik en god klat mørk chokolade og hakkede hasselnødder eller kakaonibs ovenpå.

Lyder det ik`lækkert? Det synes jeg. Og jeg er rigtig godt tilfreds med smagen og konsistensen på bollerne.

Ingredienser:

ca. 16 stk.

ca. 500 g. speltmel (hvedemel kan også bruges)

160 g. Smørbar (fra Naturli) eller anden type smør

25 g. gær

3 dl. soyamælk (eller anden slags plantemælk)

1 spsk. citronsaft

1 spsk. kokosblomstsukker el. anden slags sukker

1 tsk. uraffineret salt

Ca. 50 g. Smeltet Smørbar til at pensle med.

Fremgangsmåde:

Varm soyamælk og citronsaft forsigtigt op i en lille gryde, til det er fingervarmt. Fjern gryden fra varmekilden og rør gæren ud i den lune mælk. Tilsæt sukkeret og rør det ud i væsken.

Sigt det meste af melet over i en skål. De 160 g. Smørbar smuldres sammen med melet+1 tsk. uraffineret salt.

Tilsæt nu væsken til mel/Smørbar blandingen. Rør dejen sammen. Drys det sidste mel ud på bordet. Ælt til dejen slipper fingrene. Kom dejen over i en meldrysset skål og lad den hæve et lunt sted i ca. 1 times tid.

Del dejen i to lige store dele. Rul hver del tyndt ud ( ca. 20 gange 40 cm.) og skær dem i firkanter på ca. 10 gange 10 cm.

Nu placeres den slags fyld du ønsker i midten af hver firkant.

I disse fastalavnsboller brugte jeg en rest marcipan fra Julens konfekt. Og noget hjemmelavet hasselnøddepålæg.

Læg først en spsk. hasselnøddepålæg og et stykke marcipan på midten af hver firkant. Saml nu alle fire hjørner og drej dem så du lukker bollen. Placér nu bollerne med lukningen nedad, mod bagepapiret på en bageplade.

Pensel hver bolle med smeltet Smørbar.

Lad dem efterhæve i 15-20 min.

Bages ved 175 gr. varmluft i 15-20 min. De skal være gyldne, men ikke mørke.

Lad bollerne køle af og kom den slags topping på du kan lide. Jeg brugte smeltet 75% mørk chokolade og hakkede hasselnødder el. kakaonibs.

Du kan også bruge alm. glasur el. kakaoglasur.

Hasselnøddecreme/pålæg:

Ingredienser:

75 g. hasselnødder

75 g. kokosolie

25 g. kakao

50 g. bløde dadler (uden sten)

1 1/2 dl. mandelmælk eller anden plantemælk

2 spsk. ahornsirup

1/4 tsk. uraffineret salt

Fremgangsmåde:

Læg hasselnødderne på et stykke bagepapir i et ildfast fad. Rist dem i ovnen ved ca. 175 gr. varmluft i 10-15 min. Hold øje med at de ikke bliver for mørke. Skallen skal bare lige sprække. Tag dem ud af ovnen og læg dem i et rent viskestykke. Læg noget af viskestykket oven på nødderne og gnid skallerne af. Fjern nu de ristede hasselnødder fra viskestykket og smid skallerne ud. Lad nødderne køle af. Kværn dem til mel i en minihakker eller en foodprocessor. Tilsæt derefter de øvrige ingredienser. Kør til massen bliver smørbar og helt cremet.

God fornøjelse!!!!

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar