Galette med rødbede og valnød

En galette er en slags tærte med bare grønsager eller frugter. Den laves uden tærteform. Blot med en dej der rulles ud i en cirkel. Grønsagerne placeres i midten og nu bøjes kanterne ind over det yderste af fyldet hele vejen rundt.

Her har jeg lavet galetten med rødbede og valnød. Du kan også lave den med andre grønsager eller frugt i stedet, så det bliver en slags frugt tærte. Og så servere den med is eller en form for creme.

Den blev serveret sammen med en fyldig og mættende broccolisalat. Enkelt og lækkert. En peberrodscreme ville egne sig til at servere sammen med galetten. Men det er også lækkert uden.

Bunden:

Ingredienser:

100 g. rugmel

100g. speltmel

4 spsk. sesamfrø

3/4 dl. koldpresset olivenolie

3/4 dl. koldt vand

1/3 tsk. uraffineret salt

Fremgangsmåde:

Alle ingedienser æltes sammen til en klump. Læg dejklumpen på midten af et stykke bagepapir. Rul ud med en kagerulle, til en cirkel. Dejen skal være så tynd at den kan bøjes op i siderne, uden at knække. Prik dejen med en gaffel på det inderste af dejen.

 

Fyldet:

600 g. rødbeder

3 spsk. olivenolie

1 spsk. balsamico

1 spsk. ahornsirup

uraffineret salt (smag selv til)

friskkværnet peber (smag selv til)

50 g. valnødder (meget groft hakkede)

1 spsk. frisk hakket timian + en håndfuld frisk timian til at komme oven på galetten efter bagning.

Fremgangsmåde:

Skyl en håndfuld frisk timian og tag noget fra til at komme oven på galetten efter bagning. Hak en spsk. og bland det i olieblandingen. Skræl eller rens rødbederne. Skær enderne af. Skær dem halvt over på langs og skær dem nu i tynde både. Rør olivenolie, balsamico, ahornsirup, timian, salt og peber sammen. Læg rødbedestykkerne i en skål. Vend olieblandingen grundigt sammen med rødbederne. Kom blandingen i et ildfast fad og bag rødbederne ved 200 gr. varmluft i ca. 25 min. Rør i dem et par gange undervejs.

Tag de bagte rødbeder ud af ovnen og lad dem køle lidt af. Hvis der ligger noget rødbedesaft i fadet, er de en god idé at gemme det til at hælde over rødbederne lige inden galetten bages færdig.

Bland nu valnødderne med de  bagte rødbeder. Læg rødbede/valnøddeblandingen på midten af dejcirklen. Bred dem ud så der er nogle cm. dej der kan foldes op over rødbederne. Fold nu dejkanten op over rødbederne hele vejen rundt.

Hæld lidt ekstra ahornsirup og en lille smule ekstra balsamico, salt og peber oven på rødbederne. Kom nu galetten i ovnen og bag den ved 200 gr. i ca. 20 min. Dejen skal være gennembagt og let gylden i kanterne. Pynt af med de friske timiangrene.

Nyd galetten som del af et aftensmåltid.

Velbekomme!!!!

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar