Græskar i fad med bønner og tomatsauce

Et fad som dette kan laves med flere forskellige slags græskar og forskellige slags kogte bønner eller ærter. Brug hvad du har. Her har jeg krydret en tomatsauce med sød paprika, lidt røget paprika, rosmarin, oregano og basilikum. Saucen er rundet af i smagen med lidt sukker. Græskarkernerne giver både lidt knas og en masse mineraler og gode fedtsyrer. På billedet har jeg serveret retten med bulgur. Du kan bruge hvad du bedst kan lide. Jeg serverede også retten med smør/hvidløgsdampede grønne bønner. Dampet broccoli er også rigtig dejligt til. Forbered evn. retten dagen før den skal spises og bag den først lige før servering.

Ingredienser ( til 4 personer )

750 g græskar ( her er brugt ufo el scallopini græskar. Kan erstattes af andre græskartyper)

250 g tørrede butterbeans eller 2 dåser/brikker = 460 g kogte butterbeans ( kan erstattes af Ingrid ærter, Fuego bønner, kikærter, hvide bønner el. andre slags kogte bønner) 

150 g porrer

4 fed hvidløg

2 spsk olivenolie + 1 spsk til at pensle fadet med + lidt til at dryppe oven på græskarstykkerne

1 spsk æbleeddike

2 tsk paprika

2 tsk tørret rosmarin

1 tsk tørret oregano

1 tsk tørret basilikum

1 tsk sød røget paprika

2 dåser flåede hakkede tomater

3 dl grønsagsbouillon

2 spsk tomatkoncentrat

1-2 tsk kokossukker

Uraffineret salt

Friskkværnet peber

50 g græskarkerner

Fremgangsmåde:

Sæt bønnerne i blød i rigeligt vand i 10-12 timer. Hæld iblødsætningsvandet fra og kog bønnerne i nyt rigeligt vand i cirka 45 minutter. Hæld kogevandet fra bønnerne. Du kan også bruge kogte bønner eller kikærter fra dåse/brik.

Rens porrer og hvidløg og skær i skiver. Svits porrer og hvidløg i cirka 5 minutter i olivenolien sammen med paprika og røget paprika. Lav 3 dl. grønsagsbouillon. Tilsæt de flåede hakkede tomater, grønsagsbouillon, de kogte bønner, rosmarin, oregano, basilikum, tomatkoncentrat, kokossukker, salt og peber. Rør det hele grundigt sammen og lad det simre i cirka 15 minutter. Smag tomatsaucen til.  Pensel et ildfast fad på ca. 20 x 30 cm. med olivenolie. Hæld tomat/bønnesaucen i fadet .

Rens græskarret og del det. Fjern frøene og skær evt. skrællen af, hvis den er blevet hård. Brug evt. hokkaido eller butternutsquash i stedet for scallopini ( ufo græskar) som er brugt her. Skær græskarret i grove skiver. Læg skiverne ned i saucen, med den ene skæreflade opad. Krydder med lidt salt og peber og dryp lidt olivenolie ud over overfladen. Bag i ovnen i cirka 25 minutter. Fordel nu 50 gram græskarkerner ud over retten og bag videre i cirka 15 minutter.  

Servér evt. med bulgur og smør og hvidløgs dampede grønne bønner eller dampet broccoli til. 

Rigtig god fornøjelse!

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar