Varmt krydret gulerodsspread med Ingrid ærter og ristede hasselnødder

Jeg vil gerne være med til at sprede det gode budskab omkring danske lokale råvarer. I disse år eksperimenteres rigtig meget i forhold til at finde ud af hvilke slags bælgfrugter der egner sig til at blive dyrket i det danske klima. Det er der rigtig mange bælgfrugter der gør. Èn af de bælgfrugter er Ingrid ærten. Den erstatter fint kikærter, som vi for længe siden har taget til os i Danmark. Kikærter bliver ofte brugt i humus og sammenkogte plantebaserede retter. Kikærter kan forøvrigt også dyrkes i det danske klima. Fremover vil vi forhåbentlig se flere og flere danske bælgfrugter i de danske dagligvarebutikker. Indtil da vil de kunne købes i specialvarebutikker og i webbutikker. Vi kan som forbrugere få de dansk dyrkede bælgfrugter lidt hurtigere ud i dagligvarebutikkerne, hvis vi efterspørger varerne i butikkerne. Gå til lederen af din lokale dagligvarebutik og fortæl at du gerne vil købe dansk dyrkede bælgfrugter. Jo flere der efterspørger varerne jo mere sandsynligt er det at de vil dukke op  i din dagligvarebutik.

I denne opskrift er der brugt Ingrid ærter. Du kan også bruge kikærter i stedet for. Men giv Ingrid ærterne et skud og prøv at købe dem. Ærterne er blendet sammen med krydrede og bagte gulerødder, hasselnøddemel, lavet af ristede hasselnødder samt flere varmende krydderier og appelsinsaft. Et alternativ til den traditionelle hummus.

Brug den som pålæg, som dip, som tilbehør i en bowl, i en wrap eller hvor du synes at den passer.

Ingredienser: 

125 g tørrede  eller 250 g kogte Ingrid ærter el. kikærter

 

600 g gulerødder

4 fed hvidløg

2 spsk olivenolie

2 spsk appelsinsaft

1 spsk ahornsirup

1 tsk stødt koriander

1/2 tsk stødt spidskommen

1/2-1 tsk chiliflager ( Start med 1/2 tsk )

1/2 tsk gurkemeje

 

50 g hasselnødder

 

1-2 spsk appelsinsaft

1/2 tsk kanel

uraffineret salt

friskkværnet peber

granatæblekerner ( ved servering, kan undlades )

frisk koriander ( ved servering, kan undlades )

Fremgangsmåde:

Sæt 125 g tørrede Ingrid ærter i blød i rigeligt vand i 10-12 timer. Hæld vandet fra og skyl ærterne. Kog de iblødsatte Ingrid ærter i 25-30 minutter i rigeligt vand. Ærterne skal være kogt helt møre. Hæld kogevandet fra og gem det til at tilsætte når du laver spreaden.

Rens gulerødderne og skær dem i nogenlunde lige store stave. Skær enderne af hvidløgsfeddene og knus dem med den flade side af et knivblad. Rør olivenolie, appelsinsaft, ahornsirup, koriander, spidskommen, chiliflager, gurkemeje, salt og peber sammen og vend det med gulerodsstavene. Fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag gulerødderne i cirka 30 minutter ved 200 grader varmluft. Tilsæt hvidløgsfeddene i de sidste 10-15 minutter.

Rist hasselnødderne i et lille ildfast fad i cirka 10 minutter, samtidig med at gulerødderne bages. Når skallen på hasselnødderne er sprækket er det tid til at tage dem ud af ovnen. Læg de ristede hasselnødder på et rent viskestykke og læg noget af viskestykket over hasselnødderne. Nulder nu hinderne af. Tag et par spsk. fulde hasselnødder fra og hak dem groft, til at lægge ovenpå spreden ved servering. Blend resten til mel. 

Kom 3/4 af de bagte gulerodsstave, de kogte Ingridærter, de bagte hvidløgsfed uden skallen, hasselnøddemelet, 1-2 spsk appelsinsaft, cirka 1 1/2 dl af kogevandet fra Ingridærterne, 1/2 tsk stødt kanel, raffineret salt og friskkværnet peber. Blend til de konsistensen er cremet og lækker. Smag til med appelsinsaft, krydderier, salt og peber. 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar