Disse skønne bløde fladbrød kan bruges til mange forskellige retter. De kan f.eks. bruges til at folde om forskelligt fyld. De kan bruges som tilbehør til supper, sammenkogte retter og til at servere sammen med forskellige slags dips og rå grønsags stave.
Jeg har tilføjet Ingrid ærtemel for at få lidt mere protein i fladbrødene og for at få brugt nogle af de skønne dansk dyrkede bælgfrugter. Du kan dog sagtens bruge kikærtemel i stedet for Ingrid ærtemel.
Ingredienser: ( til 8 fladbrød)
4 dl vand ( lillefingervarmt )
20 g gær
1 spsk sukker
2 spsk olivenolie
1,5 tsk uraffineret salt
500 g speltmel ( kan erstattes af andre typer hvedemel )
100 g Ingridærtemel ( eller kikærtemel )
Fremgangsmåde:
Rør gæren ud i det lune vand. Tilsæt salt, sukker og olie og rør det sammen. Tilsæt Ingridærtemelet og rør det grundigt ud i vandet. Tilsæt speltmelet lidt af gangen. Brug først en grydeske. Brug hænderne når dejen bliver mere fast. Ælt nu dejen grundigt i nogle minutter. Læg et klæde over skålen med dejen. Stil derefter til hævning ved stuetemperatur i 1 – 1 ½ times tid, til dejen er hævet godt op.
Hæld dejen ud på et meldrysset bord og del den i 8 stykker på hver cirka 120 g. Rul dejklumperne til kugler, som rulles ud til cirka 20 cm. i diameter. Lad brødene efterhæve i cirka 15 minutter.
Brug gerne en støbejernspande til at bage brødene på. Varm panden godt op og pensel den med en smule olie. Læg fladbrødet på og bag/steg cirka 3-4 minutter på hver side.
På billedet her består fyldet af tzatziki, fava ( en slags hummus lavet af flækkede Ingrid ærter eller gule ærter) ovnkartofler med oregano og citron, stegte portobellosvampe, salat og tomat.