Vi har en del bærbuske i haven, som giver rigtig mange bær. Faktisk er der stadig nogle tilbage i fryseren fra sidste år. De bliver ellers brugt i både smoothies, vandkefir, syltetøj og i kager. Men åbenbart ikke nok til at få brugt dem alle.
Vi har solbær, stikkelsbær, ribs, hvide ribs, blåbær, jordbær, skovjordbær, gule og røde efterårshindbær og brombær. Og jeg er vild med det. Det er så skønt at kunne gå ud og plukke og spise af bærrene. Og så er bærbuskene virkelig nemme at holde. De kræver ikke det store arbejde. Jordbærrene har vi slet ikke nok af. Det er blevet meget svært at finde økologiske jordbær, så dem skal jeg have sat flere af.
Jeg kan på det varmeste anbefale at have bærbuske i haven. Det er en meget stor glæde for både børn, voksne og fugle med forskellige bær i haven. Og så er det en rigtig fin og naturlig måde at få vitaminer på. Og en måde at få usprøjtede bær på.
Her har jeg lavet en slags crumblecake som kaldes en cobbler. Den kan laves med både frugt og bær. Forskellen på gruble og cobbler er at dejen er mere våd og klistret. Den kan ikke drysses ud på samme måde som en cobbler dej. Her kan du lægge dejen ud i klatter. Dejen bliver sprød og lækker.
Jeg har brugt speltmel og kikærtetemel. Og mandler fordi jeg er vild med mandler. Jeg serverede den med en planteflødeskum med vanilje, flormelis og citronskal. En klat vaniljeis ville også have været super lækker. Servér den gerne lun.
Ingredienser ( Til tærteform på 26 cm i diameter ) til 5 personer
Bær:
275 g stikkelsbær
250 g solbær
125 g ribs
30 g kokossukker
2 spsk majsstivelse
Dej:
100 g speltmel
75 g kikærtemel el. Ingridærtemel
50 g mandler
125 g rørsukker
1 tsk bagepulver
100 g plantebaseret koldt smør ( Smørbar blok er brugt her)
½ – ¾ dl koldt vand
Fremgangsmåde:
Rens bærrene og skyl dem grundigt. Nip stilk og blomst af stikkelsbærrene og blot stilken fra solbær og ribs. Bland alle bærrene. Pensel/smør et ildfast fad/tærteform med smør. Læg de blandede bær i formen og bland kokossukker og majsstivelse grundigt med bærrene.
Hak mandlerne groft. Bland de to melsorter med rørsukker, bagepulver og hakkede mandler i en skål. Skær smørret i mindre tern. Smulder smørret sammen med melet og tilføj vandet lidt af gangen. Dejen skal være lidt klistret. Læg dejen i klatter ovenpå bærrene.
Bag ved 200 grader i ca. 30 minutter. Hold øje med at overfladen ikke bliver for brændt. Skru i så fald lidt ned for varmen de sidste minutter. Dejen skal være sprød og gylden.
Servér med vaniljeis eller plante flødeskum med vanilje og citronskal.
Rigtig god fornøjelse!